Velika međunarodna akcija USKOK-a i policije: Uhićen poznati trgovac luksuznim automobilima te još deset osoba

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su sudjelovali i njemački, češki, slovački i bugarski istražitelji. Uhićena skupina na PDV-u je utajila više od 3 milijuna kuna


Trgovac luksuznim automobilima Ivan Bašić (48) uhićen je u četvrtak ujutro u akciji policije i Uskoka u Zagrebu, a osim njega privedeno je i nekoliko suradnika koje se sumnjiči da su uvozili automobile i prodavali ih, ali pritom zaboravili platiti PDV.


Kako navodi Jutarnji list, radi se o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj su sudjelovali i njemački, češki, slovački i bugarski istražitelji, a sve je trajalo nekoliko mjeseci. Tijekom dana policija je obavila pretrese Bašićeva doma i poslovnih prostora na Knežiji, ali i pretrese domova još deset osumnjičenih. Istovremeno su obavili i pretrese u tvrtkama u Münchenu i Pragu.

Istražitelji su otkrili da se Bašić pri uvozu automobila koristio tvrtkama u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj koje su među sobom, ali i prema tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se navodilo da je PDV plaćen, ali to nije učinjeno. Navodno su na taj način uvezli najmanje 35 automobila i proračun oštetili za 3,1 milijun kuna. Među autima koje je uvozila jedna od Bašićevih tvrtki su Porsche, Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce, Bentley… no sporna plaćanja najviše se tiču Mercedesa, BMW-a i Audija, a na ovaj način najskuplji automobil koji je prodan je Porsche Panamera (105.000 eura), Audi Q8 (100.000) i Porsche Cayenne (90.000).

Kupcima automobila dokumentacija se činila urednom i nema dokaza da su znali da nije plaćen PDV, pa nitko od kupaca nije ni obuhvaćen istragom. Među kupcima automobila su, navodi Večernji, Zlatko Dalić, Nenad Bjelica, menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat iz NK Šibenik.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime