Velika akcija pošumljavanja na Mosoru: Preko 40 učenika posadit će 2.000 sadnica crnog i primorskog bora

Svrha kampanje jest osvijestiti djecu srednjoškolskog uzrasta i mladih o važnosti volontiranja te promoviranje volonterskih aktivnosti

Učenici-volonteri srednje škole „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split danas pošumljavaju područje Zvjezdanog sela na Mosoru, u skladu s projektom HR Šume d.o.o. Nositelj projekta “FENIKS – Program volontiranja za pošumljavanje opožarenih područja” je Udruga B-4. Projekt traje do 31. kolovoza.


Ukupna vrijednost projekta je nešto više od molijun kuna od čega je 861.516,07 kuna sufinancirano od strane Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o gospodarskoj jedinici Srednja Poljica – odsjeku ukupne površine 10,24 hektara koji je opožaren u nekoliko navrata. Na lokalitetu je uglavnom vegetacija sa grmovima šmrike i drače te grupicama crnog bora. Predviđeno je pošumljavanje 1 hektara sadnjom sadnica crnog i primorskog bora. Cilj radova je podići borovu kulturu koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije.

Tea Marasović, voditeljica projekta, kaže da volonteri uživaju u današnjem sunčanom vremenu i radnoj akciji:

– Akcija je trebala početi na prvi dan proljeća, no sve nas je iznenadio snijeg. Čekali smo da završi hladno vrijeme i tako smo dočekali današnji sunčani dan koji je idealan za radove na otvorenom. Volonterska akcija ispod Zvjezdanog sela Mosor je u tijeku, sudjeluju 44 učenika srednje škole Braće Radić iz Kaštela i njihovih 10 nastavnika. Naravno, tu su volonteri HGSS Stanice Split, te stručni nadzor Hrvatskih šuma.

Sadimo crni i primorski bor, autohtone vrste ovog podneblja.


Posadit ćemo 2000 sadnica na području jednog hektara, tako da će ovo područje srednjih Poljica biti oplemenjeno mladom šumom nakon višestrukih požara na ovom području – kazala nam je Marasović.

Današnjom Akcijom pošumljavanja prigodno se obilježava nedavno Svjetski dan šuma te početak provedbe kampanje za promociju školskog volontiranja na području Splitsko-dalmatinske županije, pod sloganom – “Probudi svoj volonterski puls. Uhvati ritam, volontiraj!”. Svrha kampanje jest osvijestiti djecu srednjoškolskog uzrasta i mladih o važnosti volontiranja te promoviranje volonterskih aktivnosti, pri čemu akcija pošumljavanja predstavlja primjer pozitivne prakse u kojem škole, kao obrazovne institucije, mogu promicati, poticati i organizirati volonterski rad.Kako bi se što bolje pripremili za veliku akciju pošumljavanja, učenici-volonteri SŠ “Braća Radić” prošli su ciklus edukacija koje su pokrivale različite teme iz područja volonterstva, boravka i snalaženja u prirodi te pošumljavanja. Edukacije su proveli predstavnici nositelja projekta Stowarzyszenie B-4, volonteri HGGS-a Split te stručnjaci iz tvrtke HR Šume d.o.o.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0