Velik interes proizvođača: U Splitu predstavljena izraelska iskustva u poljoprivredi

U Hrvatskoj se navodnjava samo 1,5% obradivih poljoprivrednih površina, dok Izrael, koji ima tri puta manje obrađenog poljoprivrednog zemljišta, navodnjava 50% svojih poljoprivrednih površina

Današnji seminar o izraelskim iskustvima u primjeni novih tehnologija u poljoprivredi, koji je održan u HGK Županijskoj komori Split, izazvao je veliki interes proizvođača, znanstvenih institucija te ostalih subjekata iz poljoprivrede i prehrambene industrije.


Skup su organizirali Veleposlanstvo Države Izrael i Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Israel Export Instituteom i HGK Županijskom komorom Split kako bi se sudionicima približila visoko razvijena i inovativna agrotehnologija koja se primjenjuje u Izraelu.

Govoreći o gospodarskih odnosima Izraela i Splitsko-dalmatinske županije, direktorica ŽK Split, Vesna Friedl naglasila je da je riječ o zemlji u koju puno više izvozimo nego što uvozimo. ”Županijski izvoz u Izrael je u 2016. godini iznosio gotovo 80 milijuna kuna, dok je uvoz bio nešto veći od 5 milijuna kuna. Relativno je mali broj izraelskih turista koji su u prošloj godini posjetili našu županiju, ali u odnosu na 2016. godinu broj njihovih dolazaka se povećao za 11%, a broj noćenja za značajnih 54%. Do sada nije bilo izravnih izraelskih investicija u Splitsko-dalmatinsku županiju, pa se nadam da će u skoroj budućnosti investicijski potencijal naše županije biti prepoznat”, navela je Friedl.

”Nema turizma bez hrane”, rekla je na početku svog obraćanja veleposlanica Države Izrael u Hrvatskoj, Nj.E. Zina Kalay Kleitman, naglasivši da su u Izraelu posebno uspješni upravo u poljoprivrednoj tehnologiji, koju izvoze diljem svijeta i zahvaljujući kojoj imaju mali postotak ljudi direktno uključenih u poljoprivredu. ”80% vode za piće u Izraelu rezultat je desalinizacije, pa mi je posebno drago što o navodnjavanju razgovaramo na Međunarodni dan voda”, rekla je Kalay Kleitman.

Splitsko-dalmatinski župan, Blaženko Boban, zadovoljan je intenziviranjem suradnje između Splitsko-dalmatinske županije i Izraela te se posebno zahvalio veleposlanici na potpori i angažiranosti. Dva su segmenta ove suradnje – centri izvrsnosti te upravo pitanje navodnjavanja i implementiranje najnovijih tehnoloških dostignuća na području poljoprivrede.

Uslijedile su zanimljive prezentacije o izraelskim iskustvima u stakleničkoj proizvodnji, dizajniranju kap po kap sustava i antifrost sustava, navodnjavanju silaže, rajčica, vinograda, maslinarstvu i uljarstvu, važnosti zaštite bilja te o inovativnim rješenjima za upravljanje mliječnih farmama. U Hrvatskoj se navodnjava samo 1,5% obradivih poljoprivrednih površina,  dok Izrael, koji ima tri puta manje obrađenog poljoprivrednog zemljišta, navodnjava 50% svojih poljoprivrednih površina. Stoga se iz izraelskog iskustva i uspjeha u navodnjavanju, poljoprivredi i tehnologiji itekako ima što naučiti.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0