Vodovod i kanalizacija Split (ViK) prva je komunalna tvrtka u Hrvatskoj koja u svoje poslovanje implementira IT sustav za kibernetičku sigurnost kroz projekt ”Povećanje kapaciteta ViK-a Split za poboljšanje usklađenosti sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj i europskoj razini”.

Vrijednost investicije iznosi 244.749,42 eura, od čega Izvršna agencija za inovacije i mreže – INEA (Innovation and Networks Executive Agency) sufinancira iznos od 149.909,00 eura (61%). Tehničku pomoć u postupku usklađenja pružat će im tvrtka Infigo IS, s kojom je danas nakon postupka javne nabave potpisan Ugovor.

Ugovor o tehničkoj pomoći za projekt ”Povećanje kapaciteta ViK-a Split za poboljšanje usklađenosti sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj i europskoj razini” potpisali su danas, 1. listopada 2020. godine u Splitu direktor VIK-a Tomislav Šuta i član Uprave tvrtke Infigo IS Saša Jušić.

Direktor ViK-a Tomislav Šuta kazao je kako je ovaj projekt u skladu sa Strategijom poslovanja ViK-a 2019.-2030. te da je tehnička pomoć na ovom projektu tek prva faza i temelj za ono što slijedi, a to je implementacija hardvera i softvera kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja i u konačnici, kontinuirana isporuka pitke vode građanima.

– Prva smo komunalna tvrtka u Hrvatskoj koja je aplicirala i dobila europska sredstva za projekt kibernetičke sigurnosti. Naš IT odjel je ekipiran i nema potrebe za vanjskim uslugama. Cijeli projekt će biti implementiran do kraja 2021. godine, pojasnio je Šuta.

Član Uprave tvrtke Infigo IS Saša Jušić istaknuo je kako su danas svi koji rade s računalima, uključujući banke, zdravstvo, energetika, financije i sl. izloženi s ugrozama kibernetičke sigurnosti, s prijetnjama koje su napredne, planirane i ako se zaista provedu, mogu zaustaviti kompletno poslovanje.– EU koja ima strategiju razvoja digitalnog društva, je prepoznala da nema razvoja i online servisa i kanala bez kibernetičke sigurnosti. S tim u vezi, donijela je propise kojih se dužna i Hrvatska pridržavati te svoje sustave uskladiti s tom regulativom za zaustavljanje kibernetičkih napada. No, puno je važnija operativna učinkovitost i sposobnost da ViK Split kroz neko vrijeme podigne razinu sposobnosti za detekciju takvih napada, kazao je Jušić i dodao kako su kriminalne aktivnosti u području cyber kriminala u posljednje vrijeme postale financijski iznimno atraktivne i ako takav napad uspije, može zaustaviti cjelokupno poslovanje tvrtke i uzrokovati velike štete, za što je već bilo primjera u praksi.

CEF Telecom poziv za dostavu projektnih prijedloga iz područja kibernetičke sigurnosti objavila je Izvršna agencija za inovacije i mreže – INEA kao tijelo zaduženo za provedbu Instrumenta za povezivanje Europe – CEF (Connecting Europe Facility). Ugovor o sufinanciranju bespovratnim eu sredstvima potpisan je 28. 08. 2019. godine.
Tijekom realizacije projekta povećanja kibernetičke sigurnosti, ViK je proveo postupak javne nabavu za tehničku pomoć kojom prilikom je tvrtka Infigo IS odabrana kao najbolji ponuditelj.

Tehnička pomoć pri realizaciji projekta obuhvaća formaliziranje procesa upravljanja kontinuitetom poslovanja, formaliziranje procesa upravljanja rizicima središnjeg informacijskog sustava te organizaciju edukacija u svrhu podizanja svijesti zaposlenika VIK-a Split o kibernetičkoj sigurnosti.

Instrument za povezivanje Europe (CEF) u Telecomu ključni je instrument EU-a za olakšavanje prekogranične interakcije između javnih uprava, poduzeća i građana, primjenom infrastrukture digitalnih usluga (DSI) i širokopojasnih mreža. Projekti koje CEF podržava pridonijet će stvaranju europskog ekosustava interoperabilnih i međusobno povezanih digitalnih usluga koji održavaju jedinstveno digitalno tržište.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime