Veleposlanica Države Izrael i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara posjetili splitsku sinagogu

Dobrodošlicu u prostorijama sinagoge gostima izrazila je Ana Lebl, predsjednica Židovske općine

U službenom posjetu Gradu Splitu u petak je boravila veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman. Njezinoj ekselenciji dobrodošlicu u zgradi Gradske uprave izrazio je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara s kojim je posjetila i splitsku sinagogu.


– Razgovori sa gospođom veleposlanicom bili su vrlo sadržajni i konkretni. Dotakli smo se mnogih tema, od obrazovanja, kulture, visokih tehnologija do međudržavne suradnje i mogućih izraelskih investicija – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara te naglasio: -Veleposlanica Kleitman je upoznata s događajem iz 1942. godinom kada su talijanski fašisti uništili splitsku sinagogu, napali vjernike, te višestoljetno kulturno blago spalili na lomači na Pjaci. Ideja je da formiramo povjerenstvo sastavljeno od arhitekata, konzervatora i povjesničara kako bismo našli najbolji način za trajno obilježavanje memorije na taj događaj – rekao je splitski gradonačelnik.

Izraelska veleposlanica se zahvalila splitskom gradonačelniku na srdačnom prijemu, kazavši kako će podržati sva nastojanja da se trajno obilježi spomen na dan kada su 1942. godine u plamenu nestale brojne arhivske i umjetničke vrijednosti splitske židovske zajednice. „Važna je trajna edukacija o tužnim i nesretnim događajima iz povijesti kako se oni ne bi zaboravili“, istaknula je veleposlanica Kleitman.

Dobrodošlicu u prostorijama sinagoge gostima izrazila je Ana Lebl, predsjednica Židovske općine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0