POŽAR KOD ZATONA I DALJE AKTIVAN Na terenu velik broj vatrogasaca i vojnika, pomoć pružaju i zračne snage

Ove godine je na prostoru Šibensko-kninske županije planulo 1.034 požara na otvorenom prostoru

14:35 Požar još uvijek gase dva kanadera i jedan air tractor. Uz zračne snage, požar gasi i 68 vatrogasaca te 82 vojnika, doznaje se u Centru 112.


Zračne snage, vatrogasci i vojska i dalje pokušavaju zauzdati vatrenu buktinju koja je dosad progutala preko 650 hektara šume, maslinika, vinograda i drugog raslinja. Danas je situacija nešto bolja jer nema opasnosti za naseljeno područje.

– Jutros su zemaljske snage uspjele kod Zatona otkloniti tu opasnost, a u 8 sati su došli i protupožarni zrakoplovi. Taj dio, koji je prijetio kućama, je saniran, sada se radi u zaleđu prema Gaćelezima, ali vatra je daleko u brdima. Izgorjelo je 650 hektara, a vatra je prijetila stambenim i drugim objektima, ali sve je obranjeno. Šteta je velika na borovoj šumi i poljoprivrednim površinama- – rekao je za HRT županijski vatrogasni zapovjednik, Darko Dukić.

Upitan je li za ovako česte požare kriv čovjek, rekao je da opravdano sumnja da jest

– Mi smo ove godine na prostoru Šibensko-kninske županije imali 1.034 požara otvorenog prostora do ovog trenutka. Požari u zaleđu Vodica, sa Zatonom i Raslinom, su svakodnevna pojava zadnjih deset godina. Kad pogledamo ovaj prostor gdje gasimo iz dana u dan, samo na troškove gašenja, znači radni sati vatrogasaca i upotreba zračnih snaga, potrošeno je između 450 i 500 milijuna kuna, plus sva druga šteta.

Na ovom prostoru konstantno imamo požare i opravdane su sumnje da su svi ti požari namjerno izazvani. I ovaj požar koji je jučer krenuo u blizini benkovačke ceste, 12 sati smo prije imali na istoj lokaciji, samo kilometar zapadnije, ali i dan prije. Doslovce iz dana u dan, na istoj mikrolokaciji. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.


[fbvideo link=”https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/videos/798910726935898/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0