Iza DVD-a Žrnovnica teška je godina u kojoj su iznijeli teret najgoreg požara na ovim područjima u dugo vremena. Žrnovnica i danas osjeća posljedice katastrofalnog požara koji je pogodio ovo podmosorsko naselje, ali i znatno šire područje od njega, a nema sumnje da bi posljedice bile kudikamo gore da nije bilo žrnovačkih dobrovoljnih vatrogasaca.

Ljeto, suše i požari lagano se zaboravljaju, sada je znatno mirniji dio godine za sve vatrogasce, a oni žrnovački konačno su mogli malo i uživati. U subotu navečer u atriju osnovne škole Žrnovnica održana je svečana sjednica povodom 40. obljetnice osnutka ovog marljivog vatrogasnog društva.

U Žrnovnice se slio vatrogasni “vrh” Dalmacije, brojni vatrogasci i njihovi gosti. Goste je kroz program vodio mještanin Ante Javorčić.

DVD Žrnovnica danas ima 80 članova, od toga 35 operativnih vatrogasca. Društvo ima pet zaposlenih vatrogasaca, od čega su četiri vozača, a na plaći je i zapovjednik.

Na svečanosti je bilo 180 ljudi; što vatrogasaca, što uzvanika. Od uzvanika bili su predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, glavni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavnina, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Splita i zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, predsjednici i zapovjednici brojnih profesionalnih i dobrovoljnih društava itd.

Predsjednik DVD-a Žrnovnica, ujedno i tajnik Vatrogasne zajednice grada Splita, Milan Barbarić, izrazio je zadovoljstvo sinoćnjom svečanom sjednicom.

– Veseli me da je u Žrnovnica došao toliko broj uzvanika i vatrogasaca. Za ovu prigodu DVD Žrnovnica je tiskao prigodnu monografiju o 40-oj godišnjici društva. U njoj su prikazani svi bitniji trenutci u višegodišnjem radu našeg vatrogasnog društva. Autor monografije je Marin Mihanović, nekadašnji tajnik DVD-a, kojemu je ovo već druga monografija – kazuje nam Barbarić.

Gostima je prilazan 12-minutni film koji je na zanimljiv način dao retrospektivu povijesti DVD-a, a poslužio je i kao svojevrstan izvještaj o radu. DVD je dodijelio priznanja za dugogodišnji rad i priznanja zaslužnim vatrogascima žrnovačkog društva.

Spomenice, plamenice, medalje

Ispred Vatrogasne zajednice grada Splita, predsjednik Duje Nakir dodijelio je vatrogasne spomenice za 10 i 20 godina uspješnog rada i brončane medalje članovima DVD-a Žrnovnica. Zapovjednik Ivan Kovačić dodijelio je brončane plamenice za hrabrost i požrtvovnost operativnim članovima DVD-a Žrnovnica. Ante Sander ispred Županijske vatrogasne zajednice dodijelio je spomenice za 30 i 40 godina uspješnog rada i brončane medalje, a zapovjednik Vatrogasne zajednice SDŽ Dražen Glavina dodijelio je srebrne plamenice operativnim vatrogascima za hrabrost i požrtvovnost.

Uzvanici su održali govore u kojima su iznijeli svoja iskustva suradnje s DVD-om Žrnovnica. U govorima su se redale pohvale i izražavalo zadovoljstvo radom ovog DVD-a, što i ne čudi s obzirom na to da DVD Žrnovnica prosječno godišnje ima 180.

Svečanost je dodatno obogaćena potpisivanje povelje o suradnji s DVD-om Osijek Gornji Grad.

Svečanu sjednicu uveličala je i klapa DVD-a Žrnovnica Sveti Florijan koja je otpjevala himnu RH i vatrogasnu himnu.

DVD Žrnovnica

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0