VATROGASCI SVLADAVAJU POŽAR KOD LOKVE “Širenje požara prema Starom Selu zaustavio je maslinik!”

"Digli smo sve vatrogasce s omiškog i makarskog područja" - kazao nam je Višeslav Pešić

23:24 – Naš fotoreporter Miroslav Lelas kaže da je u posljednjem satu situacija bitno bolja. Otvorenog plamena neusporedivo je manje nego prije.


– Vatra se pojavi i panjevi iskre kod jačih refula vjetra. Na brdu se vide lampe vatrogasaca, a od plamene buktinje više nema ni “b”. Očito su vatrogasci u ovom vrlo teškim uvjetima olujne bure uspjeli napraviti čudo – opisao nam je trenutnu situaciju u Starom Selu Miro.

Ipak, vatrogasci su mu otkrili zanimljiv detalj:

– Vatra je na putu prema naseljenom dijelu Starog Sela naišla na veliki i uređeni maslinik i upravo je to požar spriječilo od daljnjeg širenja!

Vatrogasci nastavljaju sanirati rubove požara, a bez obzira na trenutno povoljnu situaciju, zbog iznimno jakog vjetra na desetke vatrogasaca će i noćas biti na požarištu.

23:00 – [fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/370849293336346/” bottom=”30″]


22:10 – Donosimo najnovije informacije s požarišta kod Lokve Rogoznice.

– Bura sada već doseže orkanske udare. Nosimo kompletno pružanje cijevne pruge da cijelipožar usidrimo. Borimo se da to uspijemo. Imamo problem sa sjeveroistokom. Vjetar nosi požar prema Starom selu Lokve, ali nadam se da ćemo uz velik napore vatrogasaca to uspjeti sanirati – rekao je za Dalmacija Danas Višeslav Pešić, zamjenik glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika za operativno područje Omiš.

Rano je govoriti što će biti, ali dajemo sve od sebe da vatra ne dođe do naselja – dodaje  Pešić.

Što se tiče broja vatrogasaca na požarištu, njihov broj se stalno povećava:

– Tu su vatrogasci iz velikog dijela Splitsko-dalmatinske županije. Dignuti su vatrogasci s makarskog, omiškog, splitskog područja i Zagore. Neka vozila još pristižu tako da ovog trenutka imamo blizu 100 vatrogasca na terenu.

Požar nije zaprijetio magistrali već gori na cesti koja vodi od Omiša prema Staroj Lokvi. Teren je dosta težak pa vatrogasci moraju biti oprezni.

Pitali smo zamjenika glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika je li mu neobično da su sinoć ovim područjem tekle bujice, sada plamti veliki požar:

– U ovom se poslu se navikneš na sve, pa me više ništa ne može iznenaditi. Nadam se da ćemo do jutra svi ići doma! – zaključio je Pešić.

Foto: Miroslav Lelas Foto: Miroslav Lelas Foto: Miroslav Lelas

20:53

Iza 20 sati buknuo je veliki šumski požar kod Lokve Rogoznice.

Foto: Vatrogasci – oni su naši heroji

Kako doznajemo od Višeslava Pešića, zamjenika glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika za operativno područje Omiš, gori između Stare Lokve i Starog Sela.

– Digli smo sve vatrogasce s omiškog i makarskog područja. Bura je sve jača i požar se strelovito brzo širi. Požarna fronta uskoro bi mogla biti duga jedan kilometar! Gore šuma, nisko raslinja i trava – kazao nam je Pešić.

Doznajemo da kuće i drugi objekti za sada nisu ugroženi, no brzina širenja požara zabrinjava pa je očito da je pred vatrogascima neizvjesna noć.

Naši čitatelji javljaju da je Staro Selo u mraku jer nema struje. Vode zasda ima.

Sinoć pala vrlo obilna kiša, u utorak udari preko 100 km/h!

Uđe li požar u utorak, vatrogasci neće moći dobiti pomoć iz zraka jer će cijeli dan udari bure i tramontane prelaziti 100 km/h!

Zanimljivo je da je požar buknuo na području koje je u nedjelju navečer dobilo vrlo obilnu kišu. Na području Lokve palo je više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, što je vrlo obilna oborina za razdoblje od nekoliko sati. Ipak, bura je učinola svoje pa je brzo osušila prirodu.

Foto: Ivan Perak Očekivana brzina vjetra tijekom utorka: Puhat će jaka tramontana s olujnim udarima

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0