VATROGASCI PROTIV LAMPIONA “To je stav svih zapovjednika profesionalnih postrojbi od Zagreba do Dubrovnika”

U nedjelju će se puštanjem lampiona i balona u nekoliko gradova obilježiti 10. obljetnica stradanja vatrogasaca na Velikom Kornatu

U nedjelju će se u nekoliko gradova obilježiti 10. obljetnica stradanja vatrogasaca na VelikomKornatu, i to puštanjem lampiona i dječjih balona. Akcija se zove Srce kornatsko, a sredstva se prikupljaju za udrugu Krijesnice i rehablitaciju djece oboljele od malignih bolesti, piše Index.


Lampioni će se puštati u zrak u Vodicama, Dubrovniku, Zadru i Rijeci, a baloni u Zagrebu, Splitu i Novoj Gradišci. U Splitu su se konkretno odlučili za balone jer je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uvažio mišljenje zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića koji je bio protiv lampiona.

– Bili su momci iz Vodica. Rekao sam im da se to ne može raditi. Svi imamo zabranu loženja na otvorenom prostoru. Lampioni su opasni. Nitko ne može garantirati da nekome neće upasti u stan ili ovdje na moru u brod, šumu Marjan. Moje mišljenje dijeli i inspektor zaštite od požara. To se ne smije raditi, čak i u uputama piše da se lampioni mogu puštati na osiguranom prostoru. Oni lete daleko, jednostavno, to se ne može kontrolirati – kazao je je Kovačević za Index.

I glavni vatrogasni zapovjednik protiv lampiona

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, također nije za lampione.

– Nisam sretan zbog toga, nikako nisam za puštanje lampiona, to je jedna vrlo opasna situacija, posebno sada, u jednom dugom sušnom razdoblju – kazao je Tucaković.

– Bolje baloni, nego lampioni –  kaže i Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca.


– To je stav svih zapovjednika profesionalnih postrojbi od Zagreba do Dubrovnika. Mi smo za to da se sutra ne puštaju lampioni. Neka se doniraju sredstva, ali takva nam promocija ne treba. Ovdje na požarištu u Promini ginemo sedam dana da bi netko puštao lampione – kaže Franković. Pozvao je na izradu pravilnika kojim će se zabraniti korištenje lampiona.

Organizatori tvrde da nema opasnosti

– Opasan je i vatromet. Lampione nećemo puštati ako bude vjetra. U kontroliranim uvjetima oni nisu opasni. Dopušteni su zakonom. I Zadar i Rijeka imaju veliko iskustvo u puštanju lampiona, a i u Vodicama ih godinama puštaju. Kada polete, sami se ugase. Nema opasnosti – kazao je Tomislav Strikoman za Index.Predsjednik DVD-a Vodice, Ante Sladoljev, kaže kako ove godine nije zabilježen nijedan požar od lampiona.

– Ako se osjeti jači vjetar, lampioni se neće puštati. Najbitnije nam je prikupiti sredstva, imamo sve dozvole, bitni su organizacija i osiguranje. Tako bi se mogla tražiti zabrana vatrometa i roštiljanja – kaže Sladoljev.

Svoju suglasnost za masovno puštanja lampiona dala je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0