VAROŠANI GRADU SPLITU: “Sada je dosta, Stagnja je pretvorena u deponij, to zaustavite, nama je prekipjelo!”

- Utvrdite počinitelje, kaznite ih u okviru svojih ovlaštenja i pokrenite druge moguće pravne norme. Realizirajte mjere kojima će se ukinuti stanje nelegalnog deponija u srcu Varoša, u srcu Splita! – poručuje Frane Galzina

Foto: Dalmacija Danas

Ogorčen nastavkom odlaganja otpada po Stagnji u Velom Varošu, Frane Galzina, prvi čovjek Građanske inicijative Varošana uputio je dopise Damiru Ordulju, pročelniku za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita, Ivici Vrandečiću, tajniku GK Varoš i Damiru Babiću, voditelju Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita. U njima navode:


“Zadnje snimke pokazuju da je Stagnja i dalje prostor za odlaganje raznog vrsta otpada, uključujući i glomazni otpad. Već dugo i u mnogo navrata ukazuje se na nezakonito ponašanje pojedinaca s jedne strane, ali i neučinkovitosti gradske uprave i mjesne samouprave.

Tražimo stoga: hitno saniranje postojećeg stanja, postavljanje zelenih naljepnica za sakupljanje glomaznog otpada po cijelom kotaru, naći konačno, trajno rješenje ovog problema!”

Frane Galzina predlaže i moguće alternative:

– Treba ukinuti ovu lokaciju kao prostor za odlaganje otpada uz primjenu prijedloga

– Rješavanje prikupljanja, selekcije i odvoza komunalnog otpada


– Prikupljanje “od vrata do vrata”

– Zeleni – Eko otoci– Reciklažno dvorište /ex Buk/ u Špinutu (u suradnji sa GK Špinut)

– Glomazni otpad – nužna poboljšanja

– Strateško rješavanje problema komunalnog otpada – podzemni kontejnerikoncepta “od vrata do vrata” i izgradnju modernih eko-centata

– Privremeno postaviti video nadzor uz primjenu strogih kaznenih mjera, bez izuzetaka.

Frane Galzina ispred Crkve svetog Mikule Foto: Dominik Tomašević

– Bilo bi nam drago da ovo riješite konačno. Ukoliko ne bude, mi idemo dalje – poručuje Frane Galzina u ime Građanske inicijative Varošana, te od Grada Splita očekuje povratnu informaciju na ovaj zahtjev i prijavu.

– Što je previše, previše je! Sada je stvarno dosta!

Poduzmite hitne mjere angažirajući koga god imate pravo, koga god hoćete. Utvrdite počinitelje, kaznite ih u okviru svojih ovlaštenja i pokrenite druge moguće pravne norme.

Realizirajte mjere kojima će se ukinuti stanje nelegalnog deponija u srcu Varoša, u srcu Splita!

I konačno donesite novu odluku o komunalnom redu s puno većim kaznama nego su bile sadašnje. Upitna je zakonitost vašeg djelovanja imajući u vidu aktualno državne propise o komunalnom gospodarstvu.

Nama je prekipjelo.

Nikako ne želimo poduzeti druge mjere, ali kako je naš je cilj doprinijeti normalnom životu u ovom, umirućem kvartu mi ćemo uporno, uz poštivanje hrvatskog pravnog sustava poduzeti i druge mjere kojima će biti obuhvaćeni svi koji su odgovorni za ovakvo stanje – za kraj će Frane Galzina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime