Nalazi mlađeg muškarca koji se od nedjelje nalazi u izolaciji u KBC-u Split zbog sumnje u korona virus, još se čekaju.

Kako je jučer objavljeno, na Odjelu za infektivne bolesti KBC-a Split zbog sumnje na korona virus od nedjelje navečer se nalazi mlađi muškarac.

VEZANI SADRŽAJ:

Pacijent ima blage simptome pa se najvjerojatnije ne radi o korona virusu, a boravio je u Kini pa mora biti u izolaciji. Njegovi nalazi poslani su u Kliniku za infektologiju “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a rezultati bi trebali stići danas, kazao je Boris Lukšić, šef splitske Infektologije na izvanrednoj presici koju je danas sazvao Krizni stožer za prevenciju i nadzor infekcija uzrokovanih korona virusom.– Muškarca koji je došao iz Kine jučer smo izolirali po protokolu, a uzorci brisa nosa, ždrijela i krvi su poslani u Zagreb. Rezultati testiranja trebali bi se znati kada budu gotovi i tada ćemo znati radi li se kod dotičnog muškarca o infekciji korona virusa. Pacijent će do daljnjega biti izoliran na klinici u prostoru koji je osiguran u našoj bolnici. Klinika ima osiguran prostor za izolaciju bolesnika koji je odvojen od ostatka klinike, ima zaseban ulaz što je potrebno da osoba koja je eventualno zaražena korona virusom bude odvojena od ostalih bolesnika.

U kontaktu smo s Kriznim stožerom ministarstva, HZJZ, NZJZ i Klinikom za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Radimo sve po protokolu i za sada je sve po kontrolom – rekao je doktor Lukšić te dodao ako nalazi budu negativni, pacijent bi trebao u skorom roku, a prema procjeni liječnika, biti otpušten na kućnu njegu.

Koliko će se točno nalazi čekati nije poznato, a kada i dođu rezultati nije isključena mogućnost da budu neodređeni. U tom slučaju će se tražiti dodatna obrada testova i konzultacija eksperata, a moguće je i ponavljanje samog uzorka. Za sada nema potrebe slati uzorke na analizu van granica Hrvatsle, ali ako se pokaže potreba za tom varijantom i ona će se ispuniti.

– Ti nalazi budu brzi. Klinika je tek prije četiri dana dobila testove. Postoji mogućnost da testovi ne pokažu ni ‘da ni ne’. Proces teoretski možda bude ponovljen. Ali nadamo se da će sve ići rutinski. Nadamo se da će pacijent biti negativan – kazao je dr. Lukšić naglasivši još jednom kako se sve radi po protokolu i u suradnji s ostalim institucijama nadležnim za koronavirus.

“Situacija je pod kontrolom”

– Protokol koji imamo smo više puta isprobali u bližoj prošlosti i znamo kako treba postupati, preporuke su vrlo slične. Najvažniji je protok informacija između svih dionika i pravovremeno reagiranje. Imamo stalno i sastanke sa kolegama u sanitarnoj inspekciji, a moram naglasiti kako ljudi imaju visoku svijest o infekciji korona virusa tako da se oni koji se nisu do sada prijavili, sami se javljaju.

Za sada nema nikakvih posebnih mjera osim da kontaktiraju epidemiologa i da tih 14 dana budu u kontaktu sa zdravstvenom službom i ukoliko bilo što primijete, mi tada postupamo dalje, kontaktiramo KBC, te infektologiju i postupamo prema propisanom protokolu i poduzimamo daljnje mjere – kazala je Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ SDŽ.

Splitski liječnici su i u stalnom kontaktu sa zemljama Europe putem Centra za prevenciju bolesti i preporuke su upravo ovakve kao što ih Hrvatska primjenjuje.

– Stanje pacijenta je danas stabilno, imao je blagu respiratornu infekciju. Stavljanje u izolaciju je više napravljeno iz epidemioloških razloga odnosno zbog mogućeg širenja infekcije. Stanje pacijenta je dobro – još je jednom ponovio šef splitske Infektologije.

Podaci osoba s kojima je pacijent iz splitske bolnice bio u bliskom kontaktu nakon povratka iz Kine su uzeti i već se s njima razgovaralo te je situacija pod kontrolom.

Opovrgnula da se zna da je nalaz negativan

Iako se tijekom dana neslužbeno nagađalo da su nalazi negativni na koronavirus, dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, to opovrgava. Objašnjava da je nalaz još u tijeku.

– Kolege će zbog razumljivog interesa održati konferenciju kako bi dali sve informacije. Ja sam se čula s profesorom Lukšićem, predstojnikom Klinike za infektologiju KBC-a Split. Sve je pod kontrolom, a ovo se radi zbog umirivanja javnosti i davanja dodatnih informacija koje javnost želi čuti. Informacije o nalazima bit će kada oni budu službeni – objasnila je Markotić.

“Potrebna najmanje tri testa”

Alemka Markotić je pojasnila i što se događa s nalazima pacijenta iz Đakova kojeg su testirali u osječkoj bolnici. Pojavljivale su se različite informacije o rezultatima skrining testova.

– Nije se ništa neuobičajeno dogodilo. Među mikrobiolozima i virusolozima koji razumiju dijagnostiku događaju se regularne stvari. Bitno je koja se vrsta uzorka uzima. Najbolje za dokazivanje koronavirusa, koliko zasad znamo, a prvi test je postavljen prije samo 20-ak dana, jest to da se uzmu najbolji uzorci. Najbolji uzorak bio bi ispirak dišne cijevi, iskašljaj i sl. S obzirom na to da bolesnik nije teško bolestan, da ne kašlje, mi smo imali uzorke iz gornjih dišnih puteva. Kod uzoraka u početnom skrining testu jedan je dio blago pozitivan, ponavljali smo i druge uzorke i svi su u tom drugom testu bili potvrdni. Prema naputku centra za kontrolu bolesti u Americi, moramo pokušati imati tri različita testa, a ako su sva tri pozitivna, zasad u ovoj situaciji gdje smo tek počeli testirati, onda bi taj pacijent bio pozitivan – objasnila je Markotić i dodala da je “Dr.Fran Mihaljević” jedina relevantna institucija za dijagnostiku.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime