UTRKA ZA STAN Broj subvencioniranih kredita ograničen, a odlučuje redoslijed zahtjeva

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama danas će otvoriti ponude banaka

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) danas će otvoriti ponude banaka koje su se javile na natječaj za subvencionirane kredite. Uz imena banaka, danas će se saznati i kamatna stopa koju banke nude. Prema zakonu kamatna stopa prve četiri godine ne smije biti viša od 3,75 posto. APN će odabrati najpovoljnije banke i popis istih objaviti na internetskim stranicama.


Uvjeti za odobravanje kredita

Prijavit će se moći hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine, napominje APN.

Ograničen je i ukupan iznos kredita i to do maksimalnih 100.000 eura. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa, ali se neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Nadalje, ovom mjerom olakšat će se otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine tako da će Država putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate. Također, efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prve četiri godine njegove otplate ne može biti veća od 3,75 posto godišnje te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a u daljnje dvije godine može biti uvećana za 10 posto.

Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa neće se razmatrati

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita predavat će se u banku u kojoj se podiže stambeni kredit, a o samom početku subvencioniranja kredita APN će obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama. Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja neće se razmatrati.


Banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u. Potom APN odobrava je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banki.

U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za godinu dana, a za svako rođeno ili posvojeno dijete produljuje za dvije godine.Broj subvencioniranih kredita ograničen

Država je u ovoj godini osigurala 17,5 milijuna kuna što znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen stoga će se subvencije kredita odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN, a u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0