USPOREDBA PRIJE I POSLIJE U potpunosti izgorjela okolica vrijednog spomenika hrvatske kulture na Gračiću

Donosimo fotogaleriju s Gračića prije i nakon katastrofalnog požara

Zaseok Amižići u Žrnovnici jedan je od prvih koji se našao na udar velikog požara. Vatrena fronta stigla je padina Mosora, i to nakon što je već opustošila područje tamošnjih zaseoka Mihanovići i Lolići. Amižići, su se grčevito borili za obranu skoro svake kuće, a u požaru su stradali brojni maslinici i poljoprivredne kulture.


Požar se nakon Amižića proširio na Gračić, izvor rijeke Žrnovnice i Dvore.

Na Gračiću se nalazi najstariji sačuvani objekt u Žrnovnici, kapelica sv. Mihovila. Ovaj je sakralni objekt u potpunosti bio okružen vatrom, no nije izgorio. Izgorjela je, nažalost, čitava njegova okolica, uključujući stare i visoke čemprese koji su ga okruživali. Svi maslinici na Gračiću su u potpunosti izgorjeli, u što se možete uvjeriti u našoj današnjoj fotogaleriji.

Kako je područje izgledalo prije požara pogledajte ovdje:

Povijesna crkvica sv. Mihovila

Na platou Gračića nalazi se najstarija građevina u Žrnovnici i vrijedni spomenik hrvatske kulture, zaštićena crkvica sv. Mihovila. Po svom obliku i načinu gradnje, kad ih se usporedi s nizom sličnih građevina u Dalmaciji, građenih u romaničkom gotičkom stilu, kapelica se svrstava u razdoblje 13. ili 14. stoljeća.


Ipak, prema kronici župe iz XVII. stoljeća, kapelica je sagrađena je u X. ili XI. st. (prema dr. Fiskoviću ili dr. Karamanu). Kapelica zavrjeđuje mnogo veću pažnju nego što je do sada imala jer ne samo što je svojim “godištem” zasjenjuje sve ostalo što se nalazi u Žrnovnici, nego se nalazi na povijesnim ostacima vrlo bogatom terenu.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0