Kada biste borbu Bračkih pupoljaka za besplatan prijevoz trajektom izrazili u metrima, možda biste mogli zamisliti taj dugi put poput uspona na Mt Everest koji je visok 8.848 m. Desetljeće je borbe iza njih, a svoju su im podršku posljednjih mjeseci dali svi otočani, brojna imena iz svijeta glume i glazbe, poznate ličnosti, maleni ljudi velikoga srca.

A svoju im je podršku dao Bračanin Frane Drpić, mladić, zaljubljenik u biciklizam, koji je mnoge već nekoliko puta oduševio velikim podvizima na svom biciklu, kada je s bratom Jerom krenuo na put do Vukovara, ili pak onom rutom kroz cijelu Hrvatsku, od Prevlake pa sve do Dunava u nekoliko dana…

Ovoga puta podršku je dao Pupoljcima Everestingom, konceptom koji je u svijetu izvelo 3707 ljudi, a u Hrvatskoj bi ih se dalo izbrojiti na prste dvije ruke.

Što je to Everesting? Nešto vrlo “jednostavno”. Odaberete bilo koje brdo, bilo gdje u svijetu i vozite uzbrdo, ponavljate tu jednu aktivnost dok se ne popnete na 8.848 m kolika je ekvivalentna visina Mt Everesta. Frane je odabrao rutu Pučišća-Pražnica i cilj mu je bio 24 uspona kroz 18 sati, s najviše 2 sata pauze, a sve to s glavnim ciljem odvoziti brački Everest za Bračke pupoljke.

Vožnja nizbrdo nije se brojala, samo usponi. Samo ona najteža borba za krajnji cilj – ukazati koliko je težak put ljudskoga bića s poteškoćama u razvoju na jednom otoku, kada ti cijeli jedan sustav postane ogroman uteg i kada ti otok ne može dati ono što ti treba za smislen korak naprijed. Za rast k višem cilju. I zato moraš preko kanala. Svakodnevno.

Bračani su svoga Franu bodrili srcem i dušom! Frane radi s djecom s poteškoćama. Frane osjeća nemoć roditelja. A Frane će uskoro i sam postati tata. Želimo mu svu sreću ovoga svijeta.

Na današnjem dočeku Frani, uz brojne građane, bili su prisutni i njegovi štićenici Toni i Niki, “Brački pupoljci”. Naime, Frane je učitelj tjelesnoga u školi i s njima posebno radi već duže vrijeme.