I splitski gradski vijećnik iz kluba vijećnika stranke Pametno Branimir Urlić danas se osvrnuo na sliku koja je dočekala građane Splita nakon zatvaranja vanjske ribarnice.

Njegov dopis prenosimo u cijelosti.

– NAMJERNO“ UBIJANJE PEŠKARIJE  S CILJEM DALJNJE ŠTEKATIZACIJE CENTRA GRADA ?

Prije nekoliko dana javnost je upoznata s odlukom koncesionara tržnica i ribarnice tvrtke Hippos da prestane s prodajom ribe na vanjskom dijelu ribarnice zbog toga što je Veterinarska inspekcija donijela odluku da navedeni prostor ne zahtijeva minimalne tehničke uvjete.

Iz medijskih napisa proteklih dana saznali smo da je  Inspekcija već više puta posljednjih godina upozoravala koncesionara na to da prilagodi opremu ribarnice kako bi bila omogućena prodaja ribe u skladu sa zakonskim standardima. Sada se vidi da koncesionar ništa od toga nije napravio što je i rezultiralo sadašnjim stanjem, buntom ribara, kupaca i građana Splita koji ovo vide kao još jedan od načina uništavanja tradicije centra grada i uklanjanja svega što mu daje živost i van turističke sezone.

Stanje ribarnice i svih gradskih tržnica je sramotno  i rezultat je dugogodišnje nebrige koncesionara koji za samo milijun kuna godišnje upravlja s nekoliko desetaka tisuća kvadrata otvorenih površina  i poslovnih prostora koje daje u podzakup, dok su ulaganja u opremu i okoliš  minorna i služe samo održavanju postojećeg stanja da ne dođe do potpunog raspada.

Pitanje je hoće li tvrtka Hippos uslijed zabrane prodaje ribe na otvorenom dijelu ribarnice prostor držati prazan ili će na njemu izniknuti štekati okolnih ugostiteljskih objekata. Isti je slučaj s prostorom na usjeku pruge koji je služio kao park i odmorište za građane i putnike, da bi se zadnjih godina pretvorio u ogromni štekat, čak i noćni klub na otvorenom, što sigurno nije u okviru djelatnosti tržnica.

Stranka Pametno je u Programu rada Gradskog vijeća za 2019. godinu predložila održavanje rasprave o stanju gradskih tržnica koja se dosad nije dogodila, a sigurno ni neće te ću u narednim danima pristupiti skupljanju potpisa za održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravilo o budućnosti upravljanja i uređenja gradskih tržnica kako bi napokon postale pravi „trbuh“ grada – poručio je Urlić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime