Uragan Ophelia nastavlja svoj put preko istočnog Atlantika prema sjeverozapadu Europe. Tijekom subote 14. listopada Ophelia je, iako se to nije očekivalo, postala snažan uragan (tzv. „major hurricane“) treće kategorije. Još nikad u znanoj povijesti (od 1851. godine) niti jedan uragan na Atlantiku nije postao uragan treće kategorije na tom dijelu Atlantika. Ophelia se je status treće kategorije dosegnula na poziciji 34.8°N, 26.6°W. Tako je postala „najistočniji“ snažan uragan na Atlantiku.

Prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra uragana iznosila je jučer 185 km/h, uz tlak od 960 mb u središtu. Ophelia je i šesti snažni uragan (kategorije 3 ili više) na Atlantiku u 2017. godini. Zadnji puta je šest snažnih uragana nastalo 2004. godine. Samo u dvije godine (1961. i 2005.) Atlantik je „proizveo“ sedam snažnih uragana, javlj Crometeo.

Satelitska snimka uragana Ophelia

Uragan je jutros oslabio na kategoriju 2, a u ovom trenucima postaje uragan 1. kategorije i nastavit će slabiti.

Danas se Ophelia ubrzano nastavila kretati prema sjeverozapadu Europe, odnosno prema Irskoj. Zapadne obale Irske Ophelia bi trebala pogoditi tijekom ponedjeljka. Do tada će biti završen proces njene tranzicije u post tropsku ciklonu. Izgledno je da će (bivši uragan) Ophelia biti jedna od najjačih ciklona koja je pogodila Irsku u znanoj povijesti. Kako će centar Ophelie pogoditi ili proći tik uz najzapadnije oble Irske, cijeli će se otok naći na najjačoj desnoj strani ciklone. Irski meteorološki zavod je izdao „crveno“ upozorenje zbog olujnih i orkanskih vjetrova koji se očekuju. Prognozira se vjetar prosječne brzine od 60 do 80 km/h s udarima i do 130 km/h, ne samo uz obalu nego i na većem dijeli Irske.

Glasnogovornik Met Éireanna, irske meterološke službe, rekao je da bi Ofelija mogla uzrokovati jednaku štetu kao i Debbie, oluja zbog koje je 1961. poginulo 16 osoba u Irskoj Republici i dvije osobe u Sjevernoj Irskoj.

Očekivana sinoptička situacija sredinom ponedjeljka (GFS, Meteociel)
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0