Predsjednik Udruge HVIDR-a Split Mladan Šiško sa suborcima i najbližim suradnicima                      Foto: Dominik Tomašević

Kako smo prije nekoliko dana najavili, u srijedu, 12. prosinca Udruga HVIDR-a Split organizira okrugli stol na temu “Uzroci rane smrti i pobola kod veterana Domovinskog rata”.

Okrugli stol će se održati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, s početkom u 18 sati.

Među brojnim sudionicima okruglog stola, na kojem će najviše biti liječnika, bit će i Ivana Serdarević – Bravić, voditeljica Odsjeka Područne jedinice Split Ministarstva hrvatskih branitelja. Ona će govoriti o tome kako Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuiranu pažnju posvećuje zaštiti i očuvanju zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Ivana Serdarević – Bravić: Ministarstvo sufinancira nabavku ortopedskih pomagala za najtežu kategoriju hrvatskih ratnih vojnih invalida

Naime, uz dosadašnju problematiku hrvatskih ratnih vojnih invalida s najtežim stupnjem oštećenja organizma temeljem ranjavanja, ozljeda ili oboljenja, s obzirom na starenje populacije, zdravstveni problemi hrvatskih branitelja postaju sve izraženiji.

Tako Ministarstvo hrvatskih branitelja evidentira podatke o umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i razmjenjuje podatke o smrtnosti hrvatskih branitelja s Maticom umrlih i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Ministarstvo je u 2017. godini, a nakon razmjene podataka, utvrdilo kako je ukupno umrlo 4.320 hrvatskih branitelja.
Prosječna starost umrlih hrvatskih branitelja u 2017. godini iznosila oko 61,3 godina života.

Ujedno, u budućem razdoblju u Ministarstvu očekuju trend rasta prosječne očekivane starosti hrvatskih branitelja, ali se ona nikada neće moći približiti općoj populaciji.

– Razlozi većeg trenda rasta prosječne očekivane starosti u braniteljskoj populaciji su starenje hrvatskih branitelja, smrtnost posebno osjetljivih i rizičnih skupina hrvatskih branitelja, ali i činjenica da je populacija hrvatskih branitelja u demografskom smislu zatvorena populacija koja nema prirodnog prirasta za razliku od opće populacije. Zbog toga se rast duljine života može pripisati visokom mortalitetu rizičnih skupina unutar same populacije hrvatskih branitelja, dok ostali dio rasta može biti vezan za opće stanje poboljšanja kvalitete života u RH koji se u sličnom trendu primjećuje na ukupnoj populaciji RH – kaže nam Ivana Serdarević – Bravić.

Za pretpostaviti je da bi kvalitetnija skrb i briga za braniteljsku populaciju mogla biti jaki faktor još i bržeg približavanja mortaliteta braniteljske populacije onom prosječnom na razini Republike Hrvatske u cjelini. U tome je značaj provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, kao i važnost analize njihove provedbe nakon proteka određenog vremenskog razdoblja kako bi se mogli utvrditi učinci provedbe istih na produljenje života hrvatskih branitelja.

Zbog toga se posvećenost zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja, osobitu u preventivnom djelovanju ističe kako jedan od vodećih prioriteta sustava skrbi za hrvatske branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je, kazuje nam Ivana Serdarević – Bravić, temeljem analiza o zdravstvenom stanju braniteljske populacije pokrenulo Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja koji je usmjeren na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi i Program liječenja medicinskom rehabilitacijom.

Prijedlog za bolničku medicinsku rehabilitaciju daje izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, a zahtjev odobrava Povjerenstvo za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije i fizikalne terapije sa sjedištem u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

– Ministarstvo sufinancira nabavku ortopedskih i ostalih medicinskih pomagala za najtežu kategoriju hrvatskih ratnih vojnih invalida kao osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta (HRVI 100% I. skupine). Time im se omogućava nabavka i primjena ortopedskih i ostalih medicinskih pomagala koja su po kvaliteti i količini iznad standarda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sufinanciranjem pomagala unaprjeđuje se njihova kvaliteta življenja i omogućuje neovisnost od drugih osoba i okoline, olakšava im se svakodnevno funkcioniranje – objašnjava Ivana Serdareić – Bravić.

Veterani Domovinskog rata Brodosplit na jednoj od obljetnica Škverskog bataljuna                        Foto: Dominik Tomašević

Također, uspostava bolje dostupnosti palijativne skrbi jedan od najvažnijih ciljeva Ministarstva hrvatskih branitelja za naredno razdoblje. Radi sve većeg broja hrvatskih branitelja, palijativnih bolesnika i članova njihovih obitelji koji se obraćaju Ministarstvu s problemom nemogućnosti dobivanja kreveta u bolnicama, pristupilo se razvijanju Programa palijativne skrbi za hrvatske branitelje.

Da bi hrvatskim braniteljima mogli omogućiti bolju dostupnost palijativne zdravstvene skrbi pristupilo se sklapanju sporazuma kojima će se osigurati dodatni bolnički kapaciteti za palijativne bolesnike sa statusom hrvatskog branitelja. Tako je Sklapanjem sporazuma 6 .prosinca 2018. godine o suradnji sa Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa započeto je provođenje Pilot projekta palijativne skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Uglavnom, ne zaboravite stol na temu “Uzroci rane smrti i pobola kod veterana Domovinskog rata”. Na njemu će se govoriti, kao što smo predočili, o dosta bitnih tema koje zanimanju veterane Domovinskog rata, ali i članove njihovih obitelji, bez čije pomoći teđko može proći njihova rehalizacija i potpuna društvena socijalizacija.

Ponovno, okrugli stol će se održati u srijedu, 12. prosinca, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, s početkom u 18 sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime