Hrvatsko more ugroženo je i zbog pretjeranog izlova školjki. Prije dva mjeseca uvedena je zabrana, no krivolovci za to ne mare. Pustoše morsko dno, a školjke plasiraju na crno tržište, većinom u Italiji. Ugrožen je cijeli ekosustav, pokazuje to i primjer iz Paškog zaljeva, prenosi HRT.

U akciji snimljenoj amaterskom kamerom prije 15-ak dana kod Zubovića, na Pagu, policija je pronašla 40 kg ilegalno izlovljenih školjki.

– Ovi što školjke love imaju grabljice i oni samo kopaju i ulove od najmanje do najvećege. I tako će dok ne unište sve- kaže Dario Zubović.

– Sve što ulove ide u Italiju gdje je kilogram školjke “rumenke” pet eura, a “prnjavice” desetak eura- dodaje Tihomir Kustić.

Pustošenje morskog dna – za neke je brza zarada, dok ih na djelu ne uhvate policija i inspektori. Odlučni su otočani i dalje motriti na svoje paške uvale. Prijavljivati svakog krivolovca, makar bio i iz susjednog mjesta.

Na HRT-u navode da će Ministarstvo poljoprivrede u čijoj je nadležnosti ribarska inspekcija u suradnji s policijom i carinom pojačano kontrolirati provedbu odluke o zabrani izlova školjaka, puževa, spužvi i bodljikaša u paškoj vali.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime