Svečano otvorenje samo što nije, preuređenje unutrašnjosti je više-manje gotovo, a ima dan-dva da su u sklopu finalnog “ušminkavanja” osvanule i reklame na fasadi… Riječ je o automat-klubu na Žnjanu, koji bi se trebao uskoro otvoriti na adresi Put Radoševca 52. Kažemo trebao, vjerojatno i hoće, no cijeli ovaj projekt državne tvrtke, jer u pitanju je Hrvatska lutrija, odvija se pod prilično sumnjivim okolnostima.

Za početak, stanari zgrade se apsolutno protive otvaranju automat-kluba u prizemlju objekta (koji nota bene nema uporabnu dozvolu) te kao suvlasnici nekretnine nisu dali suglasnost Hrvatskoj lutriji za otvaranje automat-kluba. No, to je možda i najmanji problem državnoj firmi koja je krenula u adaptaciju iznajmljenog prostora bez – dozvola! To su nam u dva navrata potvrdili iz Državnog inspektorata, posljednji put koncem rujna:

“Nakon što je Državni inspektorat zaprimio prijavu koja se odnosi na nastavak izvođenja bespravnih radova rekonstrukcije na lokaciji iz Vašega upita, a nakon što je građevinski inspektor donio rješenje o uklanjanju na ime investitora, izvršen je kontrolni inspekcijski nadzor.

Nadzorom je utvrđeno kako je investitor nastavio s radovima zbog čega je doneseno rješenje o izricanju prve novčane kazne temeljem članka 119. stavak 5. Zakona o državnom inspektoratu.”

Dakle, ne samo da nisu obustavili radove nego su ih nastavili, a zbog čega je Hrvatskoj lutriji izrečena i novčana kazna. Iz državne tvrtke koja se bavi igrama na sreću nisu se oglasili gotovo mjesec dana nakon što smo im poslali upit na različite adrese po ovom pitanju, no na budući automat-klub su izvjesili rješenje Upravnog suda u Splitu od 7. rujna. Prema tom rješenju, odgađa se rješenje Državnog inspektorata RH do pravomoćnosti upravnog postupka. Zanimljivo je međutim kako je Hrvatska lutrija u toj tužbi navela da je za “…predmetnu lokaciju ishođena suglasnost Ministarstva financija, porezne uprave…”

Prema našim saznanjima, temeljenim na odgovoru istog tog Ministarstva financija, Porezne uprave, od 18. rujna, međutim između ostalog stoji “kako je postupak utvrđivanja ispunjavanja svih uvjeta propisanih Zakonom i Pravilnikom još u tijeku”. Dakle, suglasnost zapravo još nije izdana, postupak je još u tijeku!E sad, ako prihvatimo (neslužbeni) stav Hrvatske lutrije kako stanari na Žnjanu zapravo nisu “stanari” – jer je riječ o zgradi u kojoj su trebali biti apartmani, ne stambene jedinice – te im ne treba njihova suglasnost, puno je za Hrvatsku lutriju problematičnija činjenica kako na Trsteniku postoji osnovna škola koja od budućeg automat-kluba nije udaljena dovoljnih te propisanih 500 metara.

Zbog te činjenice bezrezervnu podršku stanarima zgrade, u kojoj Hrvatska lutrija pokušava “na mišiće” ugurati automat-klub, pružili su iz Gradskog kotara Trstenik, ravnateljica OŠ Trstenik, ali i iz Banovine: “…Zahvaljujući navedenoj inicijativi, Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću iz ožujka 2020. godine, u Pravilnik je vraćena odredba da udaljenost lokacije casina ili automat klubova ne smije biti manja od 500 metara od odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata…” – stoji između ostalog u dopisu Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

A u ovom slučaju je ta udaljenost nekih 350 metara, ne zračne linije već pješačkim stazama. Kako službeni stav Hrvatske lutrije o cijelom ovom slučaju, koji najblaže rečeno ostavlja gorak ukus u ustima jer se doista stječe dojam institucionaliziranog nasilništva, nismo dobili, ostaje samo prenijeti neslužbenu poruku djelatnika koje smo zatekli na terenu. “Pa ionako je zabranjen ulazak u sve kladionice, automat-klubove ili casina mlađima od 18 godina?! A ovdje se treba zaposliti desetak ljudi, niti će biti buka, niti se skupljaju sumnjivi tipovi, kome smeta otvaranje poslovnice državne tvrtke koja plaća sve poreze?!” – dio je opservacija ljudi kojima postavljen pravni okvir, nekakva pravila, čini se, ne znače previše.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime