UMJETNIČKE STVARAONICE U GRADITELJSKO-GEODETSKOJ ŠKOLI: Pučkom arhitekturom, zlatovezima i obradom kamena čuvaju tradiciju i povijest svog kraja

U Graditeljsko-geodetskoj školi održavaju se umjetničke stvaraonice u kojima mladi učenici otimaju iz zaborava našu povijest, kulturu i tradiciju kroz svoje radove

U Graditeljsko-geodetskoj školi u Splitu održavaju se umjetničke stvaraonice čiji su ciljevi predstavljanje  i  afirmacija hrvatskog nacionalnog identiteta,  isticanje  bogatstva hrvatske i dalmatinske  baštine i tradicije s naglaskom na njegovanje pučke arhitekture u kamenu(dalmatinska kuća)*, te učvršćivanje potrebe za prepoznavanjem vrijednosti tradicije.


Umjetnička stvaraonica ima za cilj i predstaviti Hrvatsku i promicati njenog kulturno povijesno baštinsko blago i identitetske gastronomije, te razvijanje interkulturalnih kompetencija učenika promoviranjem kulturne različitosti kao zajedničke vrijednosti i bogatstva.

Organiziranje različitih vrsta interkulturalnih i kreativnih radionica i prodajnih izložbi s porukom i poukom, takđer je cilj ovih radionica, jednako kao i poticanje i razvijanje kreativnosti obrađivanjem prirodnog kamena lomljenjem i rezanjem,oblikovanje predmeta od različitih materijala razvijajući pritom umjetnički vizualni izričaj te praktična znanja i vještine.

Koriste se reciklirani materijala i brine se za okoliš.

Učenik 1.d razreda,Leo Ćelić,zanimanje arhitektonski tehničar,  izradom pučke arhitekture u kamenu apelira da se njeguje i čuva dalmatinska graditeljska baština.

Učenica Vinka Novak 2. a razreda,zanimanje geodetski tehničar,pomalo zaboravljeni zlatovez ,umijeće hrvatskog rukotvorstva,otima zaboravu.


Učenica Lea Žurić,1. d razreda,zanimanje arhitektonski tehničar,  koristi upotrijebljene materijale i utjelovljuje ih u obliku privješčića za mobitele i na taj način osvješćuje brigu za okoliš.

Svojim kolegama s Islanda koji planiraju doći u rujnu priređuju veliku izložbu s porukom i poukom  osvješćujući značaj kulturne i pučke baštine, ali i očuvanje tradicije jer  tradicija je to što jesmo.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0