Danas je ispred županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije županijski klub zastupnika SDP-a, Pametnog i Nezavisne liste mladih sazvao tiskovnu konferenciju za medije povodom današnje županijske sjednice koja će se održati u prostorijama FESB-a u Splitu. Naime županijska oporba je podnijela zahtjev i želi smijeniti Petroslava Sapunara koji je predsjednik Županijske skupštine iz redova HGS-a, zbog kako su naglasili niza razloga i njegovih propusta u vođenju županijske skupštine.

Ispred županijskog kluba SDP-a javnosti se obratio Danijel Kukoč. Kazao je da se Sapunar već duže vrijeme ne pridržava Poslovnika o radu Županijske skupštine.

– To je posebno eskaliralo u svibnju i lipnju uslijed nemilih događaja u staračkom domu u Vukovarskoj ulici u Splitu. On u tom slučaju nije htio sazvati izvanrednu sjednicu Županijske skupštine na temu stanja doma – istaknuo je.

Oporba izuzetno nezadovoljna

Kukoč naglašava da je drugi razlog zbog kojeg je oporba izuzetno nezadovoljna taj što je sjednica sazvana kasno poslijepodne, a posljednja točka Dnevnog reda je njegov opoziv.

– Njihov cilj je potpuno od javnosti sakriti ovu točku današnjeg Dnevnog reda. Mi kao opozicija i županijski klub SDP-a smatramo da predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar nas ignorira. Osim toga Sapunar nije iskoristio svoje pravo da odgovori na naš zahtjev u roku od osam dana koji smo uputili prije nekoliko mjeseci.

SDP-ov vijećnik kaže da se Sapunar putem medija pokušao “oprati” da to nije napravio zbog manjka potrebnih materijala.

– Upozoravam vas da je to jedna notorna laž, mi smo zahtjev za sjednicu podnijeli 25. svibnja, a svi materijali su bili spremni 26. svibnja, dakle imao je tada sve materijale za sazivanje sjednice. Smatramo da nije više legitiman, mislimo da je u potpunosti izgubio moralni i politički legitimitet. On se postavlja uvijek iznad nas i to nije dobro – upozorio je javnost.

Renić: “Oglušili se na zakone i propise Županije”

Županijski vijećnik stranke Pametno Ante Renić naglasio je da je tragično što u cijeloj ovoj priči županijski vijećnici ne znaju što se poduzelo u rješavanju ovakvih problema.

– Svjedoci smo da je trenutna epidemiološka slika u Hrvatskoj sve gora. Možemo opet očekivati da starije i bolesne osobe budu najugroženija skupina društva. Od Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelja doma nemamo nikakve podatke niti smo uvidjeli strategiju po kojoj će se u budućnosti te rizične osobe i korisnici doma zaštititi. Župan Boban i predsjednik skupštine Sapunar bit će obilježeni kao osobe iz vrha županije koje su se oglušile na zakone i propise Županije – naglasio je Renić.

Pranić: “Koalicija koja ‘muti vodu’ gdje god stigne”

Županijski vijećnik Nezavisne liste mladih Ante Pranić oštar je bio prema vladajućoj koaliciji.

– Već deset godina ovdje u županiji vlada trgovačka koalicija HDZ-a i Željka Keruma. Oni su koalicija koja “muti vodu” gdje god stigne. Način rada skupštine nije u skladu sa statutom i poslovnikom, naše je legitimno pravo da pokrenemo opoziv predsjednika županijske skupštine – jasan je bio Ante Pranić te je u nastavku rekao kao mu je drago što je oporba jedinstvena.

– Mi znamo da će oni uredno doći na sjednicu. Najvažniju točku Dnevnog reda stavili su kao zadnju točku zbog toga što se plaše medija koji će o tome pisati. Oni smatraju da će u tim kasnim satima medija u dvorani biti vrlo malo. To je sramotno. Mislim da je krajnje vrijeme da ovoj trgovačkoj koaliciji kažemo dosta i da se predsjednik kao takav povuče – zaključio je Pranić.

Županijska sjednica planirana je danas. Održat će se u velikoj dvorani FESB-a s početkom od 17 sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime