Treća faza popuštanja mjera, koja počinje 11. svibnja, omogućit će rad ugostiteljskih
objekata i to samo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih
epidemioloških mjera. S obzirom na pripreme za ponovni početak rada i propisane uvjete, ali
i druge teme i probleme koje ugostitelji imaju, danas su predstavnici ugostiteljske djelatnosti
okupljeni u Strukovnu grupaciju HGK - Županijske komore Split održali online sjednicu.
Osim prioritetne teme početka i uvjeta rada ugostiteljskih objekata od sljedećeg ponedjeljka,
na sjednici se razgovaralo o poreznim opterećenjima i nametima, zakupu javnih površina i
poslovnih prostora u vlasništvu RH i jedinica lokalne samouprave, nelojalnoj konkurenciji,
moratoriju na kreditna zaduženja te ostalim pitanjima od važnosti za poslovanje ugostitelja.
- Dok se još više ne relaksiraju trenutni uvjeti za rad ugostiteljskih objekata, mišljenja sam da velika većina ugostitelja neće imati ni uvjete ni motive za raditi - rekao je predsjednik
Strukovne grupacije ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split Ivan Malada.
Potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Stipe Jeličić informirao je o
Prijedlogu mjera za ugostiteljstvo Nacionalne udruge ugostitelja i tijeku pregovora sa
Stožerom civilne zaštite RH vezano za prijedloge ugostitelja, koji pokušavaju pomiriti
zahtjeve socijalne distance, ali i što normalnijeg poslovanja i opuštenosti u objektima, te se
nada povoljnom rješenju.
Za svaku od navedenih tema na sjednici su dani konkretni prijedlozi i načini postupanja te je
dogovoreno da će, ovisno o problematici, Strukovna grupacija žurno uputiti dopise sa svojim
prijedlozima prema lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Splitu, Hrvatskom zavodu za
zapošljavanje, Državnom inspektoratu, a preko nacionalnog Udruženja i same HGK dalje
prema ministarstvima i Vladi.
- Vezano za početak rada ugostitelja u ovim specifičnim uvjetima Državnom inspektoratu smo sugerirali da njihovo postupanje bude prvenstveno edukativno i preventivno, s ciljem
ukazivanja na propuste, ukoliko se radi o manjim greškama koje se daju ispraviti - poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš te pozvao ugostitelje da se obrate
direktno u HGK ŽK Split ukoliko budu imali poteškoća u organizaciji rada u skladu s odlukama i uputama, kako bi u suradnji s nadležnim institucijama na konstruktivan način riješili nesporazume i pronašli rješenja.
Strukovna grupacija ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split vrlo je aktivna cijelo vrijeme trajanja
situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ukazuje na stanje i probleme u ugostiteljstvu te predlaže rješenja. Na samom početku krize Grupacija je uputila prijedloge mjera Gradu Splitu i Županiji, a isti su putem nacionalnog Udruženja i HGK ušli u popis prijedloga upućen mjerodavnim ministarstvima i Vladi RH. S obzirom da se situacija vezana za rad ugostiteljskih objekata i ponašanje u njima neće riješiti bez uključenosti i pomoći svih,
Grupacija će u narednim danima u skladu sa zaključcima sjednice uputiti dopise sa svojim
prijedlozima mjerodavnim institucijama.