Udruga udomitelja i posvojitelja djece Tobolac poziva sve zainteresirane na Javnu tribinu “Zašto udomiteljstvo?” u ponedjeljak, 28.10. u 17:30  u Udruzi Tobolac Split (Doverska 9, Mertojak).
– Na tribini ćemo iznijeti razloge zašto je udomiteljstvo djece važan poziv kojim se spašava djetinjstvo djece iz ranjive skupine djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
Objasnit ćemo i koji su to zakonski i ostali preduvjeti za dobivanje dozvole udomitelja djece. Nakon izložene prezentacije, podijelit ćemo s prisutnima i osobnu priču udomitelja, nakon čega se mogu postavljati pitanja – kazuje Margarita Vržina, predsjednica Udruge Tobolac.
Nakon tribine, pozivaju prisutne da sudjeluju i na predavanju-radionici „Tugovanje zbog nesretno okončane trudnoće – kako pomoći sebi i drugima?” s početkom u 19 sati.
– U okviru obilježavanja  15. listopada, Dana sjećanja na gubitak djeteta u trudnoći ili pri porodu, održat ćemo radionicu „Tugovanje zbog nesretno okončane trudnoće – kako pomoći sebi i drugima? “
Radionicu će voditi psihoterapeutkinja Maja Jakšić, specijalistica iz pastorala kriznih situacija. Na radionicu pozivamo sve osobe koje smatraju da razgovor o ovoj temi može pomoći njima samima ili njihovim bližnjima.
Činjenica je da naše ‘napredno’ društvo govori malo ili ništa o tugovanju zbog nesretno okončane trudnoće. Brojne žene doživljavaju smrt umjesto rođenja kroz spontani pobačaj, izvanmateričnu trudnoću, mrtvorođenost, neonatalnu smrt i „terapijski“ pobačaj zbog genetskih ili urođenih anomalija.
Otprilike svaka četvrta trudnoća završava nesretno, a mnoge obitelji poznaju tugu zbog ovog gubitka. Premda o tome uglavnom šute, itekako im je potrebna potpora i razumijevanje.
Na radionici će biti govora o procesu tugovanja, zatim o dobronamjernim, ali nespretnim i neosjetljivim komentarima okoline, različitom načinu tugovanja očeva i majki i mogućim nesporazumima zbog toga, o brojnim pitanjima koja muče tugujuće roditelje, o otežanom, prikrivenom i poremećenom tugovanju, o tome kad je potrebno potražiti stručnu pomoć i kako pružiti djelotvornu potporu tugujućima u našoj blizini.
Ova  radionica je dio ciklusa radionica grupne podrške koje se odvijaju  u okviru projekta Podrška dalmatinskom udomiteljstvu  uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.
Istaknimo kako je Udruga udomitelja i posvojitelja djece Tobolac jedine aktivna udruga na području naše županije i šire diljem Dalmacije, a koja svojim aktivnostima pruža podršku postojećim i potencijalnim udomiteljima i posvojiteljima djece.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime