Udruga HELP poziva građane na anonimno i besplatno testiranje na HIV i Hepatitis B i C

"HIV i AIDS je nemoguće iskorijeniti, ali moguće je spriječiti širenje testiranjem" - ističu


Udruga HELP poziva građane da obave ANONIMNO i BESPLATNO testiranje na HIV, Hepatitis B i C bez liječničke uputnice i bez prethodne najave.  Testiranje možete obaviti  ponedjeljkom četvrtkom od 14 do 18:30, a utorkom, srijedom i petkom od 9 do 14  sati na adresi Šetalište Bačvice 10.


Danas u 12h volonteri udruge HELP su obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a javnom akcijom na studentskom kampusu u Splitu. Volonteri su podijelili 800 kondoma,crvene vrpce i informirali prolaznike o prijenosu HIV-a, zaštiti i prevenciji. Svi su imali priliku naučiti da je HIV virus koji uzrokuje bolest AIDS, da HIV godinama može raditi štetu organizmu bez ikakvih vidljivih simptoma i da se potrebno testirati.

Annaelle i Mathias, volonteri iz Francuske koji žive u Splitu i volontiraju na projektu Step again u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti podijelili su s nama svoje dojmove.

Annaelle kaže da joj je bilo zabavno, izašla je iz zone komfora razgovarajući s prolaznicima na ulici i razveselila se ljubaznosti domaćeg svita.

Mathias smatra da je važno podsjetiti ljude da se testiraju i da su svjesni brige o zdravlju, te da HIV može dobiti svatko, bez obzira na dob, životni stil ili spolnu orijentaciju.

Reakcije prolaznika su bile različite ali vrlo zanimljive. Neki su tražili kutiju više, neki su odbijali, a neki su se sablaznili kada su vidjeli kondom. Većina prolaznika je pozitivno reagirala iako su smatrali da im to ne treba jer sigurno nemaju HIV mada se nikad nisu testirali. Jedna studentica je u šali rekla da “Viruje u Boga i u kondome” i da mora sakrivati kondome kući da joj roditelji ne vide.

HIV i AIDS je nemoguće iskorijeniti, ali moguće je spriječiti širenje testiranjem, korištenjem kondoma i inzistiranjem da se partner ili partnerica testiraju također prije stupanja u spolni odnos. Za dodatna pitanja i besplatno savjetovanje nazovite nas na broj 021/346-664 – poručuju volonteri HELP-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime