Udruga “Collegium Split kroz povijest” u okviru projekta “Splitu s ljubavlju” organizira ciklus izložbi starih fotografija Splita.

Proteklog tjedna Splićani su mogli uživati u starim fotografijama Bačvica, do kraja ’70-ih godina. Ovaj tjedan je otvorena izložba o Matejuški, dok je sljedeći na redu Varoš.

Izložbe se mogu razgledati u prostorijama Udruge, na adresi Arhiđakonova 3, svakog radnog dana u terminu od 18 do 22 sata. Sve izložbe su popraćene i tematskim predavanjima, u kojima možete uživati četvrtkom u 18 sati.

Također, ova vrijedna udruga organizira i predavanja pod nazivom “Spli’ska ura”, u okviru svog adventskog programa, koja se ostvaruju uz potporu TZ grada Splita. Predavanja su posvećena očuvanju baštine i tradicije s posebnim naglaskom na očuvanje spli’skoga govora, a održavaju se na izvornoj splitskoj čakavici. Sinoć je dopredsjednica udruge Adela Levanić Roudi održala predavanje “Ča se mumalo od svetega Tome do Božića”, koje je prisutne odvelo u vrijeme kad su se u splitskim dvorima još “gojili i bikarili prajci”. Također, ranije se razgovaralo i o splitskim božićnim običajima.

Danas od 18 sati u udruzi se izrađuju božićni ukrasi. Sutra će predavanje o svetoj Luciji održati Helga Zglav Martinac, dok sve prisutne u petak čeka tombola te koncert splitskih Marjanki.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime