Udruga Bijeli krug Hrvatske: “Ispunjavamo europske standarde, a Grad Split nam je ukinuo financiranje”

Uskraćena financijska podrška prvi put u sedam godina od početka rada udruge.

Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske poslala je priopćenje za medije nakon što je Grad Split ukinuo financiranje organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku žrtvama svih kaznenih djela i oblika nasilja. Priopćenje prenosimo autentično i u cijelosti.


Koliko Grad Split stavlja fokus na žrtve nasilja kao posebnu ranjivu kategoriju govori nam činjenica da ove godine nije financirao niti jednu organizaciju civilnog društva koja pruža pomoć i podršku žrtvama svih kaznenih djela i svih oblika nasilja. Tako je po prvi puta u sedam godina od početka rada uskraćena financijska podrška Grada Splita udruzi za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske. I to upravo u periodu neposredno nakon što je Sabor Republike Hrvatske ratificirao Istanbulsku Konvenciju i time preuzeo obvezu da se sve razine vlasti, uključujući i lokalnu, aktivnije uključe u borbu protiv nasilja, posebice onog u obitelji, podržavajući direktne pružatelje pomoći podrške žrtvama kao što su nevladine udruge.

Budući da se po istim uvjetima i kriterijima za aplikaciju uspješno prijavljujemo od samog osnivanja, nemalo nas je iznenadila radikalna promjena koncepta ocjenjivanja kao i poimanja sadržaja institucionalne sposobnosti prijavitelja i pojma inovativnosti projekta. Ostaje nam potpuno nejasno kako je naš projekt koji uključuje sve vidove pomoći i podrške žrtvama, od besplatnog informiranja, pravnog savjetovanja, psihosocijalne podrške, organiziranja mobilnog tima za podršku starijim osobama s problemom zanemarivanja i zlostavljanja, pratnje na sud u vidu osobe od povjerenja, pa sve do ponude sasvim nove socijalne usluge – SOS besplatne telefonske linije kako bi osigurali dostupnost usluge širokoj populaciji stanovništva posebno u ruralnom i otočnom području, dobio negativnu ocjenu Grada Splita.

Nije nam također jasno kako možemo biti „institucionalno nesposobni” ako smo prepoznati od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja osigurava institucionalnu stabilnost udruga i ako smo u prošloj godini zaposlili dvije nove osobe. Uz to kontinuirano podižemo razinu kvalitete usluge našim korisnicima što dokazuje i činjenica da smo jedina organizacija civilnog društva u Hrvatskoj koja je standardizirala kvalitetu svoje usluge kroz proces akreditacije krovne europske organizacije za podršku žrtvama Victim Support Europe. Na taj način ispunjavamo europske standarde za pružanje usluga žrtvama i dodatno potvrđujemo svoju ulogu u sustavu podrške žrtvama kao nezaobilazan partner državnim institucijama i ustanovama i drugim dionicima koji se u svom radu susreću sa žrtvama nasilja.

Pomoć žrtvama je usluga koja mora imati kontinuitet sve dok postoji nasilje kako u našem društvu tako i u našem gradu. Njen izostanak bi moglo imati značajan utjecaj na dobrobit naših sugrađana. S populacijom od gotovo 200.000 stanovnika koja značajno naraste tijekom turističke sezone, žalosna stvarnost je da svake godine u našem gradu od 5.000 do 10.000 ljudi postanu što izravne što neizravne žrtve svih oblika nasilja, a time bivaju višestruko traumatizirani. Trošak izostanka pomoći u smislu ljudske patnje, financijskih gubitaka gospodarstva i utjecaja na zdravstveni i kaznenopravni sustav je daleko veći od bilo kakvih troškova pružanja podrške. Uvjereni smo da će nažalost slika našeg grada sigurno biti narušena ako ove usluge ne budu dostupne i lokalnim stanovnicima i turistima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime