Ubojica s Floride bio je član neonacističke paravojske, na YouTube-u se hvalio kako će biti profesionalni ubojica u školi

Cruz je pritvoren na temelju optužbi za 17 ubojstava s predumišljajem

Nikolas Cruz (19) je na Valentinovo ušao u srednju školu Marjory Stoneman Douglas nedugo prije kraja predavanja i otvorio vatru na učenike i učitelje. Napadač je ušao u školu s gas maskom, puškom, streljivom i dimnim bombama te je zatim aktivirao požarni alarm, zbog čega su učenici i zaposlenici iz učionica došli u hodnike, otkrila su dva američka senatora koji su upoznati s događajem, piše Index.hr


Volio je oružje, a iz škole je izbačen zbog nespecificiranih disciplinskih razloga, tvrde policija i bivši kolege. Cruz je pritvoren na temelju optužbi za 17 ubojstava s predumišljajem. Kako javlja BBC, Nikolas Cruz je prošle godine na YouTubeu ostavio komentar u kojem je stajalo: “Bit ću profesionalni ubojica u školi”, a jedan je korisnik YouTubea o tome odmah obavijestio američke sigurnosne službe, među kojima je i FBI.
U FBI-ju su potvrdili da su istražili sporni komentar na YouTubeu, ali nisu uspjeli identificirati osobu koja stoji iza njega.

Novi detalji otkrivaju kako je bio član lokalne paravojske bijelih neonacista pod imenom Republika Florida! Vođa te grupe Jordan Jereb potvrdio je da je Cruz bio njihov član koji je sudjelovao u paravojnim vježbama koje je Republika Florida organizirala u Tallahasseeju. Republika Florida na svojoj stranici navodi kako im je kratkoročni cilj okupiranje urbanih sredina i regrutacija mladih bijelaca.

Jereb je pojasnio kako je cilj njegove grupe učiniti Floridu etnički bijelom državom. Kaže kako grupa održava “spontane nasumične demonstracije” i kako se njeni članovi trude izbjeći pripadnost modernom svijetu, dodaje kako nije osobno poznavao Cruza te kako je ubojica djelovao sam. Vođa nacionalista tvrdi kako je samo Cruz odgovoran za ono što je učinio. Jereb smatra kako je Cruz imao “problema s djevojkom” te kako datum napada nije slučajno odabran, piše Index.hr.

Prema podacima skupine za kontrolu naoružanja Everytown for Gun Safety, ovo je 18. pucnjava u američkim školama ove godine te najsmrtonosniji napad na američku srednju školu. Dosad najgori napad takve vrste bio je onaj iz 1999. u Columbineu u Coloradu kad su dva tinejdžera ubila 12 studenata i učitelja, a potom i sebe. Pucnjava u srijedu bila je i drugi najsmrtonosniji napad na američke škole općenito, odmah iza masakra iz 2012. kad je napadač u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu ubio 20 prvašića, šest učitelja, svoju majku i sebe. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0