U Zvjezdanom selu Mosor održana Zimska škola tehničkih aktivnosti 2018.

Školu je pohađalo desetero osnovaca iz Kaštela, Solina, Strožanca i Splita

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor je u razdoblju od 8. do 12. siječnja održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je desetero osnovaca iz Kaštela, Solina, Strožanca i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti.


Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju su vodili predsjednica Fotokluba Split Maja Prgomet i njegov tajnik Igor Jakšić. Učenicima su predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za uspješan fotografski rad. Stečeno znanje provjereno je na računalnom simulatoru fotografije, gdje su učenici uz nadzor i usmjeravanje voditelja pokušavali dobiti pravilno eksponiranu fotografiju. Na kraju je održana praktična nastava gdje su učenici fotoaparatima radili međusobne portrete uz nadzor voditelja.

Radionice koje su održane u utorak i srijedu je vodio prof. Pero Kurilj, nastavnik tehničke kulture i informatike u OŠ Dobri i OŠ Slatine. Prva od njih je bila radionica programiranja, gdje su se polaznici upoznali s osnovnim pojmovima iz programiranja – što je program, programiranje, programski jezik, naredba, varijabla… Programirali su u programskom okruženju mBlock koji je baziran na Scratchu. Učenici su stvarali programe za crtanje različitih mnogokuta (trokut, kvadrat, peterokut…) i za ispis brojeva (rastući niz, padajući niz, parni brojevi, neparni brojevi). Kroz ove primjere upoznali su se s uvjetima izvršavanja naredbi, petljom za ponavljanje, petljom za ponavljanje dok uvjet ne postane istinit, naredbom za grananje itd. Te naredbe smo koristili i pri programiranju animacija: slovkanju riječi, animaciji razgovora dva lika koji igraju svima poznatu igru „par-nepar“ i animaciji razgovora u kojemu jedan lik pokušava pogoditi broj koji je drugi lik zamislio.

Srijeda je bila posvećena robotici. Djeca su učila programirati mala robotizirana vozila mbot-e, u programskom okruženju mBlock. Roboti su naučili pratiti oznake na tlu i izbjegavati prepreke, pri tom na odgovarajući način signalizirajući svjetlom i zvukom. Najteži zadatak kojega su polaznici uspješno odradili, bio je kombiniranje senzora za praćenje crte na tlu i ultrazvučnog senzora. Robot je morao pratiti crtu sve dok ne dođe do prepreke, potom je zaobići i nastaviti pratiti crtu dok ne dođe do druge prepreke gdje se trebao zaustaviti. Za kraj su programirali i robota kojim se moglo upravljati pomoću daljinskog upravljača.

U četvrtak je upriličena radionica modelarstva koju je vodio Martin Olujić. Djeca su od lagane šperploče i prema nacrtima otisnutima na samoljepivi papir izrađivala kućice za ptice i modele brodića s gumenim motorom, te – prema vlastitom dizajnu – modele noževa. Polaznici su uvježbali korištenje ubodne pile za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te turpijica, nožića, brusnih daščica i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta.  Za čvrsto sastavljanje pozicija je korišteno brzosušeće bijelo ljepilo.

Zadnjeg dana Zimske škole, na rasporedu je bila astronomska radionica. U skladu s vremenom u kojem živimo, u toj je radionici teleskop bio zamijenjen računalom: djeca su se naučila rukovati jednim od brojnih planetarijskih programa, kojim se može simulirati izgled neba za proizvoljno izabrano mjesto na Zemlji – i izvan nje – i za zadano vrijeme. Program o kojemu je ovdje riječ, omogućuje i postavljenje novih planeta i mjeseca u Sunčev sustav, što se djeci osobito dopalo.Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, te promatranje Sunca danju i nekolicine objekata „dalekog svemira“ noću. Učenici su upoznati i s time što se na zimskom večernjem nebu može vidjeti prostim okom. Posljednjeg dana je održan i tradicionalni astronomski kviz koji je u burnom finišu završen pobjedom ekipe sastavljene od najmlađih polaznika! Taj kviz, astronomsku radionicu, predavanja iz astronomije i promatranja neba teleskopom je vodio astronom-animator Zvjezdano sela Mosor Zoran Knez.

Nakon nekoliko toplih, ali kišnih dana, u četvrtak se ukazala prilika i za šetnju do nedalekog planinskog izvora Mali Dibić. Takvi mali „izleti“ sastavni su dio učeničkih kampova u Zvjezdanom selu Mosor, kada god vrijeme to dopusti.I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. O provedbi budućih takvih učeničkih kampova u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0