Bijegom iz zatvora smatra se svako udaljavanje bez odobrenja iz kaznionice odnosno zatvora, kao i svaki nepovratak s korištenja pogodnosti izlaska i izvanrednog izlaska u trajanju duljem od dvadeset i četiri sata.

Kako navodi Šibenik IN, Ivan Đorđević je iz zatvora u Remetincu, u kojem je bio zbog višegodišnje zatvorske kazne za šverc migranata, u nedjelju 19. siječnja dovezen u KBC Sestre milosrdnice zbog bolova. Dvojica pravosudnih policajaca pustila su ga na WC bez lisica i čekala ga ispred procijenivši da zbog njegove građe nema opasnosti da će preskočiti zid toaleta i pobjeći. Đorđević je ipak uspio pobjeći, na slobodi je bio 33 sata, a njegovo pronalaženje MUP je u ponedjeljak proslavio porukom na Twitteru „Ajmo nazad u Remetinec“.

Jednodnevna avantura Ivana Đorđevića prvi je ovogodišnji bijeg iz nekog hrvatskog zatvora. Ako je suditi prema prosjeku, u 2020. moglo bi ih uteći još tridesetak. Naime, od 2012. godine, kada je pobjeglo čak 86 zatvorenika, broj bjegunaca pada i ustabilio se na trostruko manjoj cifri. Tako je 2014. iz zatvora pobjeglo 22 ljudi, 2017. ih je bilo 29, a godinu kasnije 31.

ŠibenikIN je od Ministarstva pravosuđa dobio točne podatke koliko je zatvorenika bježalo iz šibenskog zatvora od 2010. godine. Bijegom iz zatvora se, da i to definiramo, smatra svako udaljavanje bez odobrenja iz kaznionice odnosno zatvora, kao i svaki nepovratak s korištenja pogodnosti izlaska i izvanrednog izlaska u trajanju duljem od dvadeset i četiri sata.

U zadnjih deset godina je, dakle, iz Kaznionice i zatvora u Šibeniku evidentirano ukupno sedam bjegova te dva pokušaja bijega od čega su se dva bijega dogodila tijekom sprovođenja zatvorenika (2012. i 2015. godine), jedna slučaj se odnosi na bijeg iz poluotvorenih uvjeta ili uvjeta koji odgovaraju poluotvorenim uvjetima (2017. godina), dok se ostali evidentirani slučajevi bijega odnose na bjegove zlouporabom pogodnosti (2016., 2017. i 2019. godina) te nevraćanja zatvorenika s prekida kazne (2019. godina).

Dva pokušaja bijega zatvorenika dogodila su se u 2018. godini.– Zatvorenike su ubrzo nakon bijega uhvatili djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova te su sprovedeni natrag u kazneno tijelo ili su se sami vratili u zatvor. Samo je jedan zatvorenik uhvaćen na području Republike Bosne i Hercegovine te se trenutno u toj državi nalazi na izdržavanju kazne zatvora – kažu iz Ministarstva.

Vezano uz navedene slučajeve bjegova zatvorenika, protiv šest službenika pravosudne policije pokrenuti su stegovni postupci zbog propusta tijekom obavljanja poslova osiguranja.


1 KOMENTAR

  1. A ministri unutarnjih poslova i pravosudja ne vide razlog za NEPOZIVU OSTAVKU, onda ih treba necasno ostpusti i dozivotbno zabraniti obansanje bilo kakve politicke funskcije ili zaposljavanja u drzavnoj sluzbi, uz ponistenje diploma.

Comments are closed.