– U ovim teškim trenucima posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19, djelatnost kulturno-umjetničkog amaterizma je doživjela bolan te izvjesno je čak mnogima zadala i fatalan udarac. U ionako teškoj situaciji suočeni s konstantnim financijskim i naročito infrastrukturnim problemima pogotovo u Splitu, ”lockdown” i njegove posljedice donijele su smanjenje njihovih aktivnosti za gotovo 100%. Uobičajeni ljetni koncerti, promenadni nastupi i večeri hrvatskog folklora za domaće i inozemne goste uopće se nisu održali u 2020. godini, a izvjesno je da će se tako nastaviti i sljedećih najmanje 6 mjeseci do godinu dana.

No unatoč toj činjenici i teškoj financijskoj situaciji u kojoj su dovedeni u pitanje čak i plaćanja najma prostorija u kojima djeluju, vrijedni entuzijasti članovi KUD-a Jedinstvo, društva koje je upravo (i usprkos) stvoreno prije 101 godinu u jeku jedne druge pandemije – ”španjolske gripe”, nisu stali s radom. Pridržavajući se svih preporuka HZJZ-a i uz stroge higijenske uvjete te u manjim grupama, probe mnogobrojnih sekcija Jedinstva odvijaju se u tim novonastalim okolnostima, u novom normalnom – izvijestili su iz KUD Jedinstvo.

Sukladno s tim i ovogodišnji tradicionalni upisi u najstarije splitsko kulturno-umjetničko društvo upravo zbog sigurnosti svih nas, a ponajprije splitske djece, odvijaju se početkom nove školske godine isključivo – online putem obrasca kojem možete pristupiti na link, a u ponudi su upisi u:

  • Školu folklora (djeca od 2. – 7. r. O.Š.) – više pročitajte ovdje.
  • Školu gitare, mandoline i tambure (djeca od 3. r. O.Š. – 4. r. srednje šk.) – više pročitajte ovdje.
  • Pripremnu grupu plesni ansambl (8. r. O.Š. i stariji)
  • Pripremni orkestar (za sve uzraste od 13 godina i više s predznanjem u sviranju mandoline, gitare, tambure ili gudalačkih instrumenata)

– A kako je glazba univerzalni jezik kojeg svi razumiju, tako i njihov spot ”U Jedinstva, u Jedinstva” u kojem su obradili uz suglasnost autora pjesmu splitskih ”Dječaka” nastao prije točno dvije godine i pregledan na desetke tisuće puta, dovoljno govori o zanosu te mladosti iz Jedinstva. Postanite Jedinstveni, budite svoji i priključite im se.Snaga i entuzijazam ovih mladih ljudi koji su do vladavine ovog zločestog virusa godišnje imali preko 130 nastupa, od toga preko 100 u gradu Splitu, daje nam nadu u nastavak ove 101-godišnje priče. Na žalost ili na sreću tek ovakvi ”medijski ekscesi” i iskakanje iz uobičajene percepcije tamo nekog ”folklora” (kojeg više cijeni UNESCO nego mi), mogu privući veću pozornost javnosti – kažu iz Jedinstva.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju su Vam njihovi popularni službeni Facebook i Instagram profili, mobitel 098 173 33 32 ili e-mail kud-jedinstvo@kud-jedinstvo.hr.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime