FESTIVAL MORA: U subotu u 11 sati starta 87. Mrdujska regata

Na liniji podno splitskog Sustipana naći će se više od dvjesto jedrilica, svih veličina, od svih materijala


Eto nas i pred 87. izdanjem Mrdujske regate, pa više i ne treba previše pričati o tom festivalu mora, fešti podno jedara, koju organizira najstariji jedriličarski klub na Jadranu splitski Labud.

Raspored je već uhodan – start u subotu 29. rujna točno u 11 sati, kada će se na liniji podno splitskog Sustipana naći više od dvjesto jedrilica, svih veličina, svih gabarita, od svih materijala, i drveta i plastike i karbona. Jer nije vam ta Mrduja samo utrka najboljih, najmodernijih jurilica koji zadanu rutu u dužini 22 nautičke milje projedre za manje od tri sata, već vam je ta Mrduja manifestacija za sve.

Podučavaju se mlađi naraštaji

I one najsporije, koji u drevnim oplatama kriju i preko sto godina postojanja, do onih uređenih rukama vlasnika, dugo godina čuvanih i brižno njegovanih, pa se na Mrduju ide na obiteljski izlet, podučavaju mlađi naraštaji svim tajnama i mora i vjetra i mornarskih vještina. U floti su i oni mlađi, željni adrenalina no baš i ne sa “savršenih” brodovima, pa oni tek za prave jurilice “peču” zanat kormilara, a ima i dosta ženskih posada koje žele pokazati morskim vukovima kako i one znaju jedriti…

Svi će vam oni na start u subotu, zajedriti od Splita, pa oko malog otočića Mrduja između Brača i Šolte u Splitskim vratima, te nazad u Split, čekajući pokal i za svoje jedrenje. A kako se domaćin pobrinuo za 13 grupa, 13 razvrstanja brodova, uvijek vam se između plovila sličnih dimenzija, vodi i neka njima samo znana bitka – glavno je biti najbolji u svojoj grupi.

Brze jedilice iz Italije, Slovenije, Njemačke…

Tko će na kraju trijumfirati na ovogodišnjoj 87. Mrdujskoj regati, znat ćemo u subotu, prijave su u tijeku, a već tradicionalno se očekuje i utrka brzih jedrilica i iz Italije, Slovenije, Njemačke, Crne Gore, te posada sa sjevernoj Jadrana, no i Dalmatinci imaju svoje predstavnike za “uzeti” prestižni pokal najbržeg broda Mrduje.


Pa samo možemo pozvati i one koji ne jedre, da tu “šarenu” flotu jedara pozdrave točno u11 sati sa splitskog Sustipana, najbolje pozornice na svijetu, i na kraju u 20.30 sati na labudovom platou pljeskom i nagrade najbolje kojima će se na svečanosti proglašenja pobjednika uručiti vrijedne nagrade.

Uz još jedan “dodatak” ovogodišnje velike Mrduje – isti vikend se jedri i Mala Mrduja, odnosno regata za one najmlađe, mališane u klasi “optimist”. Djeca, a preko sto iz cijele zemlje ih zajedri u svojim “kadicama”, borit će se za pokal Memorijal Boris Vujnović koji se jedri od 28. do 30. rujna.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime