U srpnju više od 517.000 noćenja: Australke oduševljene cijenama, Francuzi arhitekturom, a Nijemci kukaju da je skupo

U srpnju su najbrojniji bili gosti iz Ujedinjene Kraljevine, Poljske, Njemačke, Francuske i SAD-a.

Sezona u gradu pod Marjanom i dalje je u punom jeku. Smjena turista započela je još početkom 8. mjeseca, ponajviše ima Talijana ali po gradu se čuje žamor i francuskog, portugalskog, australskog (engleskog), ali i njemačkog jezika.


U srpnju 156.439 dolazaka

Split i dalje bilježi rekorde posjećenosti. Iz turističke zajednice kažu kako je prema podatcima sustava eVisitor u srpnju na području Turističke zajednice grada Splita ostvareno 156.439 dolazaka i 517.059 noćenja što je 20% više u dolascima i 19 % više u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu.

-U srpnju su nam najbrojniji bili gosti iz Ujedinjene Kraljevine, Poljske, Njemačke, Francuske i SAD-a. Gledajući turistički promet u kumulativu, ove godine milijunto noćenje ostvarili smo u srpnju dok smo prošle godine isti rezultat postigli u kolovozu. Od siječnja do srpnja  ostvarili smo 27% više u dolascima (393.617 dolazaka) i 24 % više u noćenjima (1.125.024 noćenja) u odnosu na isto razdoblje prošle godine- ističu iz Turističke zajednice.

Ovi pokazatelji potvrđuju podatak da je Split jedan od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj i da je spoj kulturno-prirodnih ljepota, manifestacija i ostalih sadržaja koje Split nudi, uistinu prepoznat od strane turista iz cijelog svijeta. Službene pokazatelje turističkog prometa za kolovoz bit će dostupni početkom rujna.

Australke oduševljene rimskom poviješću

Prošetavši Rivom zaustavili smo se porazgovarati s dvije Australke u “najboljim godinama” te ih priupitali kako im se sviđa Split, čime su zadovoljne ili ne, te što misle o zabrani šetanja u gradskoj jezgri bez majica ili u kupaćim kostimima.

Amanda i Ann stigle su po prvi put u Hrvatsku. Nakon Zagreba, stigle su u Split. Na putu do Splita obišle su i Plitvička jezera koja su ih, dakako, oduševila.


Razlog zašto su baš izabrali Hrvatsku leži u činjenici da Amanda radi s jednim hrvatskim doktorom koji joj je kazao kako definitivno mora posjetiti Hrvatsku i njenu obalu.

Iako su stigle tek sinoć, Australke su oduševljene ljepotom Splita, a ponajviše im se sviđa arhitektura, te rimska povijest koja iskače iz svakog kutka gradske jezgre. – Magično je,volimo ovaj stil, ovu priču, predivno je. Jedva čekamo na turu kako bismo što više čuli o svemu što nas okružuje i što gledamo- kažu one.Nakon Split zaputit će se na Korčulu,a onda i u Dubrovnik.

Upitali smo ih i za cijene, na što su nam odgovorile: -Što s njima?Cijene su super, bar s naše točke gledišta. Odsjedamo u hotelu Slavija i predivan je smještaj, a hrana je divna- dodaju oduševljene Australke, te kažu kako upravo zbog cijena svoj godišnji odmor ne provode na popularnim australskim destinacijama.

Amanda i Ann planiraju se vratiti u Hrvatsku i povesti nekolicinu prijatelja ili obitelj.

Upitali smo ih i što misle o zabrani hodanja bez majice ili u kupaćim kostimima kroz centar grada,po restoranima i kafićima.

Simpatične Australke su nam kazale kako obzirom na njihove godine to nisu planirale, ali i dodale kako obzirom da ima puno slučajeva raka kože u Australiji, ova odluka uopće nije loša.

Što se tiče hrane, za sada su jele samo hotelski doručak, ali planiraju izvidjeti dalmatinsku ponudu, a posebice popularnu pašticadu.

Nijemcima je Split preskup

Izjavu smo zatražili i od mlađahnog para iz Njemačke koji nije bio toliko pričljiv kao gospođe iz Australije, ali su nam odgovorili na ponuđena pitanja.

Zarina i Damian također su prvi put po Splitu i u cilju im je proći turu kroz gradove. Za sada su obišli Zagreb, Zadar i Split, a gdje će nakon još uvijek ne znaju. Za grad pod Marjanom kažu da je prekrasan, ali da ima malo previše ljudi i da je skup. Smještaj su našli preko popularnog AirBnB-a, i to je kažu, jeftino, ali sve ostalo je itekako skupo.

Zarina i Damian nisu obilazili splitske klubove,a što se golišavog hodanja tiče kažu da nemaju ništa protiv zabrane. -Možda je i malo nekulturno doći s plaže, pa tako hodati kroz grad- kažu naši sugovornici.

Francuzi oduševljeni kalama

Naposlijetku zaustavili smo i par iz Francuske koje smo sreli kraj Zlatnih vrata. Quentin i Hoalai iz Grenoblea također su došli prvi put u Split. A nakon njega planiraju na Hvar, Mljet, Korčulu, i dakako u Dubrovnik.

Prijatelji su im proteklih godina bili na godišnjem odmoru u Hrvatskoj, te su im rekli kako obvezno moraju i doći, tako su se ove godine odlučili za posjet hrvatskoj obali. Oduševljeni su getom i kalama. Smještaj im nije skup, ali kažu kako su imali problem jer iznajmljivač nije pričao engleski. -Sporazumijevali smo se i rukama i nogama-kažu kroz smijeh.

Što se tiče cijena smatraju da je poprilično jeftino, a kad obiđu popularne splitske klubove, moći će donijeti i konkretan zaključak o cijenama.

Hodanje bez majice ili u kupaćem kostimu nije im nimalo čudno jer je to praksa u Francuskoj već dugo godina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0