Interes za cijepljenjem protiv gripe puno je veći nego proteklih godina. Zasad su obiteljski liječnici počeli cijepiti one pacijente koji su sami nabavili cjepivo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo za sezonu 2020./2021. osigurao je 460.000 doza cjepiva protiv gripe, a u planu je narudžba dodatnih sto tisuća dodatnih doza.

Kome je cjepivo besplatno, a kome ne?

Ovogodišnje je cjepivo protiv gripe, baš kao i lanjsko, četverovalentno i prije svega je namijenjeno rizičnoj populaciji, a to su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici. Cjepivo je za njih je besplatno, a svi ostali mogu se cijepiti u dogovoru s izabranim liječnikom tako da im liječnik pošalje e-recept za cjepivo koje će kupiti u ljekarni te u hladnom transportu donijeti cjepivo u ambulantu gdje će biti cijepljeni. Liječnici napominju da svi koji se žele cijepiti na dan cijepljenja moraju biti zdravi, tj ne smiju imati povišenu tjelesnu temperaturu.

Prema najavama iz HZJZ-a, cjepivo neće odmah biti dostavljeno u punoj količini koja je predviđena za pojedinačne ordinacije pa tako se neće moći cijepiti svi odjednom već će se pacijente naručivati sukladno dinamici dolazaka doza cjepiva.

Splitske ambulante bez cjepiva

Kako doznajemo, u splitskoj ambulanti na Lučcu, kojoj gravitira preko 2.000 ljudi, u prvom “krugu” odobreno je tek 50 doza cjepiva. Gotovo identična situacija je i drugdje.

– Ja sam kronični bolesnik i nemam prioritet. Tamošnja sestra se suosjeća s nama, ali kaže da su stvari potpuno izvan moći ambulante. Prve doze rezervirane su staračkim domovima – kaže nam razočarana Splićanka.

Pošto nam je (i) danas bilo nemoguće doći do ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Željke Karin, nazvali smo o ravnatelja Doma zdravlja SDŽ, Marka Rađu.

Rađa: Možda krajem sljedećeg tjedna

– Prema mojim spoznajama, cjepivo u Split neće doći do kraja sljedećeg tjedna. Takav je odgovor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Očekivao sam da će cjepiva u ambulante biti distribuirana sutra ili najkasnije u ponedjeljak, no ništa od toga.

Nešto cjepiva ima po ljekartnama gdje se doze mogu privatno kupiti preko recepata – kazao nam je Rađa.

Raznoliko po ljekarnama

Nazvali smo jednu ljekarnu u Splitu u kojoj su nam kazali da su rezervirana sva naručena cjepiva. – Trenutno su sve doze rezervirane, a ni samo ne znamo kada će cjepivo doći – kazali su nam u ovoj splitskoj ljekarni. Više sreće građani možda budu imali u ljekarni Varoš u City Centeru one. Tamo se putem recepta možete naručiti za kupnju cjepiva koje košta 96,50 kuna.

Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarne splitsko dalmatinske županije kazao nam je da će cijepljenje protiv gripe, koje će obavljati liječnici, biti omogućeno u njihovim ljekarnama u Splitu (City Center one, Sinj i Makarska), te u još dvije privatne ljekarne. Pacijenti će se morati naručiti, a cjepivo je moguće dobiti isključivo putem e-recepta.

U nastavku pročitajte obavijest o cijepljenje sa stranice Ljekarne splitsko dalmatinske županije:

U suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom (HLJK), naša ustanova sudjeluje u provođenju projekta “Cijepljenje u ljekarnama 2020.” u sezoni cijepljenja protiv gripe 2020./2021. Projekt je u potpunosti podržan od strane  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U NAŠIM LJEKARNAMA SINJ i MAKARSKA 1 (Kačićev trg) provodit će se cijepljenje protiv gripe od strane izabranog liječnika  od 19. do 24. listopada 2020.

U NAŠOJ LJEKARNI VAROŠ (City Centre One) provodit će se cijepljenje protiv gripe od strane izabranog liječnika 20., 22. i 24. listopada.

CJEPIVO SE IZDAJE NA PRIVATNI LIJEČNIČKI RECEPT, A PACIJENT PLAĆA CJEPIVO U PUNOM IZNOSU.

Ukoliko planirate koristiti uslugu cijepljenja u našim ljekarnama, OBAVEZNA je prethodna najava na broj telefona:

LJEKARNA VAROŠ: 021/ 345 – 738

LJEKARNA SINJ: 021/ 821 – 108

LJEKARNA MAKARSKA 1: 021/ 611 – 227

Cijepljenje se preporuča svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) cijepljenje posebno preporuča osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija, a to su:

Osobe starije od 65 godina

Osobe s kroničnim bolestima srca i pluća, uključujući astmu, cističnu fibrozu, bronhopulmonalnu displaziju i prirođenim srčanim greškama

Osobe s metaboličkim bolestima, uključujući dijabetes

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (zbog bolesti ili lijekova), uključujući i HIV pozitivne osobe

Osobe koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim skupinama te im lako mogu prenijeti infekciju

Zdravstveni djelatnici

Štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

Trudnice

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
7
Molim?
2

1 KOMENTAR

  1. Žalosno je što si neki godinama sustavno uništavaju imunitet razno raznim cjepivima protiv gripe, a nemaju pojma što im sve faramacija uvalja u ta cjepiva i to sve na preporuku onih koji su pod zakletvom da će POMAGATI ljudima u očuvanju zdravlja

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime