„Mediteranski ženski festival“ (MedFemFest) prvi put će se održati u Splitu, od 23. – 28. rujna 2019. god., dakle između Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna i 28. rujna, Međunarodnog dana akcija za siguran pobačaj.

Festival organizira udruga Domine uz široku podršku brojnih aktivistica i volonterki. Festival su financijski podržali Mediteranski ženski fond, Zaklada Friedrich Ebert, Grad Split, Europske snage solidarnosti, AMPEU, MDOSP. Posebno smo zahvalne na podršci Gradskom kazalištu mladih, Info zoni, Dišpetoža dizajnu, Gradskom kotaru Blatine, caffe barovima Elefant i Tropicana, te medijskim pokroviteljima TV Jadran, Radio Split, Radio Dalmacija, Slobodna Dalmacija i Dalmacija Danas.

Mediteranski ženski festival ove godine tematski je posvećen pravu žena na reproduktivno i seksualno zdravlje, ali i drugim feminističkim temama i to kroz niz aktivističkih i umjetničkih događanja. Radi se o pravima žena koja su posljednjih godina u Hrvatskoj kao i na globalnoj razini pod direktnim udarom konzervativnih snaga i u regresiji.

Otvaranje festivala započinje 23. rujna, ponedjeljak, u 19:30 h predstavom Ma-Ma, redatelji u Gradskom kazalištu mladih, koja se bavi porodom i prvim periodom navikavanja na život s djetetom, a koja je nastala na temelju iskustava mnogih žena. Predstava je nastala kao autorski projekt Katarine Pejović, Vande Boban Jurišić, Nade Kovačević i Mije Vladović. Nakon predstave organizirano je kratko druženje s glumicama predstave te s volonterkama i članicama Udruge Domine.

Karte za predstavu Ma-Ma u GKM-u (ponedjeljak u 19:30h) su u prodaji po cijeni od 20 kn u caffe baru Elephant i Dišpetoža dizajnu. Sav prihod od prodaje namijenjen je Savjetovalištu “Maja Čulić” za žene žrtve nasilja i obiteljskog nasilja.

Tjedan se nastavlja 24. rujna, utorak, u 18:30 h izložbom fotografija „Žene Splita za sve žene svita“ koja će biti predstavljena u Klubu zona (a koju će biti moguće vidjeti do 28. rujna). Fotografije su dokumentirani prizori ovogodišnjeg prosvjeda u Veroni protiv Svjetskog kongresa obitelji, a za prava na pobačaj na kojem su sudjelovale i Domine te uličnih akcija i prosvjeda koje su Domine organizirale u posljednjih 5 godina. U sklopu izložbe, u 19:00 h održat će se panel „Ženska borba traje“ s aktivistkinjama i borkinjama za ženska ljudska prava Đordanom Barbarić, Blankom Čop i Karmelom Šegvić, a sve to uz podršku naših partnera „Info zone“. Sudionice panela govorit će o iskustvima organiziranog otpora i uličnog aktivizma u Splitu.

25. rujna, srijeda, od 9:00 h do 16:00 h Udruga Domine imat će Dan otvorenih vrata, a nakon čega će u 17:30 h dugogodišnja aktivistkinja i volonterka Domina Maja Krstić održati kreativnu Radionicu „Ulice Splita nose ženska imena“. Ideja je radionice pripremiti nazive ulica koje će potom u javnoj akciji biti postavljene na zgradama u Splitu, kako bismo upozorile na važnost prisustva žena u javnom prostoru i nedostatak ulica nazvanih po ženama koje su ostavile traga u prošlosti grada i Dalmacije, poput Zdravke Krstulović, Tine Morpurgo, Marije Monterisi, Aide Koludrović ili Vinke Bulić i drugih znamenitih žena do kojih smo došle kroz naše istraživanje Ženska prošlost Splita i Dalmacije.

26. rujna, četvrtak, u 18:00 h ulicama Splita volonterke i aktivistkinje održat će performans „Sluškinje ustaju“ koji je predstavljen nedavno u Sarajevu na kulturno umjetničkom festivalu Pitchwaiss. “Sluškinje“ će prošetati gradom od Bosanske 4, preko Marmontove do Pjace gdje će se održati završna izvedba.

27. rujna, petak, s početkom u 20:00 h održat će se večer filma i zabave. U kotaru Blatine koji je i partner našeg projekta (točna lokacija: livada pokraj caffe bara „Tropicana“) kreće se s javnim puštanjem filma na otvorenom „Iza lica zrcala“, putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti. Film autorice Katarine Zrinke Matijević iz 2016, a u produkciji Factum-a iz Zagreba. Nakon filma družit ćemo se uz glazbu i ples.

28. rujna, subota, od 9:00 h do 14:00 h u Sveučilišnoj knjižnici, a kao završni događaj Festivala, održat će se Međunarodna konferencija – „Zaštita reproduktivnog zdravlja – pravo žene i odgovornost države“. Na konferenciji će biti predstavljeni pokreti otpora žena s posebnim iskustvima Italije i Hrvatske, te rezultati novinarskih istraživanja o organiziranom napadu na prava žena na reproduktivno zdravlje na globalnoj razini. U drugom dijelu konferencija će se baviti novim zakonom o pravu na pobačaj, prizivom savjesti i strategijom svojevrsne re-legalizacije prava na pobačaj, kontracepciju i općenito zaštitu reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj. Gošće konferencije dolaze iz Italije, Velike Britanije i Hrvatske. Gošće i izlagačice na konferenciji su Anna Passeto iz pokreta Ni una di meno, Italija, Verona, jedna od organizatorica prosvjeda protiv okupljanja konzervativaca na Svjetskom kongresu obitelji krajem ožujka u Veroni. Nandin Archer, istraživačka novinarka, urednica portala openDemocracy i aktivna članica međunarodne kampanje za siguran pobačaj, te aktivistice i stručnjakinje iz Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba.

Tijekom trajanja Festivala mlada umjetnica Josipa Krolo izradit će mural posvećen Zdravki Krstulović. Izrada murala predviđena je ispod nadvožnjaka u Ulici Slobode kod Koteksa.

Festival završava edukativnom šetnjom Ženska priča Splita koju udruga Domine organizira za sudionice Festivala.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime