U Splitu se na Dan žena otvara konzulat Rumunjske: Stižu rumunjski premijer i velik dio Vlade

Konzulat će u Splitu bit otvoren 8. ožujka, na Dan žena, u 12:30. Službeno će ga otvoriti rumunjski ministar vanjskih poslova.

Župan Blaženko Boban i veleposlanik Rumunjske Constantin Mihail Grigorie su istaknuli na susretu koji je u zgradi Županije dogodio u četvrtak da će zajednički raditi na proširenju suradnje na području gospodarstva, posebno u grani autoindustrije, ICT tehnologija, turizma i znanosti.


Za prošlogodišnjeg posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji veleposlanik Grigorie je najavio otvaranje počasnog konzulata Rumunjske u Splitu, a sada je to već gotova priča. Naime, otvorenje Rumunjskog konzulata zakazano je za 8. ožujka ove godine. Župan i veleposlanik su najavili nastavak suradnje na unaprjeđenju političke, gospodarske i kulturne suradnje na svim razinama. U tom pravcu će dogovarati skori susret gospodarstvenika iz Dalmacije s gospodarstvenicima iz Rumunjske.

Od ranije znamo za uspješnu suradnju hrvatske tvrtke AD Plastik s rumunjskom Faurecia Automotive holding koja proizvodi autodijelove za tvornicu Renault u Rumunjskoj. To je primjer koji bi uskoro mogle slijediti i neke druge tvrtke iz Splitsko-dalmatinske županije. S rastom standarda u Rumunjskoj, raste i broj turista iz Rumunjske u Hrvatsku. Prošle je godine više od 100 tisuća Rumunja provelo odmor na području Republike Hrvatske, a velik dio njih posjetio je naravno i Dalmaciju. Razgovaralo se i o zajednici Rumunja koji žive na području Hrvatske, kao i o Hrvatima u Rumunjskoj, što je svakako još jedan razlog za učvršćivanje dobrih odnosa  dvaju naroda. Zamjenik župana Luka Brčić se prisjetio posjeta hrvatskoj zajednici u Rumunjskoj koja broji oko 14 tisuća Hrvata u naseljima Jabalče, Klokotić, Lupak, Ravnik, Vodnik i Karaševo. S Hrvatima Karaševa posebno dobre odnose već dugi niz godina održava vodstvo općine Zmijavci.

– Drago mi je da se vidimo već drugi put u nekoliko mjeseci, to znači da naši odnosi napreduju. Osim o ekonomskoj suradnji, uvijek mi je drago razgovarati o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Rumunjskoj, oni vežu naše dvije nacije. Gospodin Luka Brčić bio je u Rumunjskoj gdje se susreo s rumunjskim dužnosnicima i Hrvatima koji tamo žive. Zadnji put smo spominjali potrebu postojanja počasnog konzula u Splitu i našoj županiji, a sada vidimo da je ta želja pred ostvarenjem. Rumunjska jako gospodarski napreduje u sklopu EU, a nama bi dobrodošle neke informacije, osobito o brzom razvoju zemlje u granicama EU. Očekujemo još veći broj rumunjskih turista u našim krajevima. Naša županija osim turizma može ponuditi susret naših gospodarstvenika s kolegama iz Rumunjske jer imamo što ponuditi na tržištu EU jer naši proizvodi su autohtoni. Također, tu je arheološko-povijesni turizam koji bi, pretpostavljam, bio zanimljiv rumunjskim turistima – kazao je župan Boban.

– Moj zamjenik Luka pohvalio mi je hranu koju je kušao u Rumunjskoj, kaže da je bila ukusna, zdrava i ekološka, a ja vas uvjeravam da bi bila još ukusnija začinjena dalmatinskim uljem, a zatim i čaša dalmatinskog vina – bio je duhovit župan i zaključio da nijedan konzulat neće biti tako blizu zgradi Županije kao rumunjski – zaključio je župan.

Veleposlanik Rumunjske Constantin Mihail Grigorie najavio je svoj ponovni dolazak u Split 8. ožujka.– Konzul će u Split bit otvoren 8. ožujka, na Dan žena, u 12:30. Službeno će ga otvoriti rumunjski ministar vanjskih poslova. To je konkretan projekt koji će pojačati vezu Hrvatske i Rumunjske. Nakon konzulata u Splitu planiramo otvoriti još jedan u Dubrovniku. Naravno, počasni konzulat u Splitu ima za cilj unaprjeđenje gospodarskih i ostalih odnosa. Lani smo imali jako puno susreta, posjetili su nas hrvatska predsjednica, ministar vanjskih poslova, ministar obrane i još nekoliko drugih ministara. Hrvatsku je posjetio rumunjski premijer.

Sjećam se da ste prilikom našeg zadnjeg sastanka iskazali interes za suradnjom za nekom rumunjskom regijom i na temelju toga smo na dobrom putu da se ostvari suradnja s regijom Arges. Nadamo se da će 2019. i 2020. Hrvatska, Rumunjska i Finska dobro surađivati u predsjedanju Vijeća.Lani je preko 100.000 Rumunja došlo u Hrvatsku, a većina njih boravila je na Jadranu. To je i glavni razlog zašto otvaramo konzulat u Splitu. Hrvatska zajednica u Rumunjskoj i rumunjska u Hrvatskoj jako su nam važni. U Splitu također postoji zajednica Rumunja i to je pravi most za jačanje suradnje naših zemalja. Drago mi je da ću 8. ožujka ponovno biti u Splitu na otvaranju konzulata – kazao je rumunjski konzu.

Svečano otvaranje konzulata Rumunjske u Splitu bit će  8. ožujka ove godine, a počasni konzul će biti Stjepan Roglić. Uz Roglića, u pratnji veleposlanika jučer su u županiji bili i konzul Aurel Geoergescu i opunomoćeni ministar Florian Antohi.

Na kraju susreta, župan Boban je rumunjskom veleposlaniku darovao prigodne poklone, uključujući maslinovo ulje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0