Započelo suđenje Liridonu Berishi za ubojstvo na TTTS-u : Iako je priznao krivnju, ne slaže se s kvalifikacijom

Berisha je na kraju rasprave, sudskom vijeću uputio neobičnu molbu


Na Županijskom sudu u Splitu održano je prvo raspravno ročište Liridonu Berishi u slučaju ubojstva Ante Prnjaka u kolovozu prošle godine. Podsjetimo, Berisha je osumnjičen da je u kolovozu prošle godine na splitskom TTTS-u iz neposredne blizine u Prnjaka ispalio najmanje 14 hitaca iz automatske puške te ga ubio na licu mjesta. Nakon ubojstva je Prnjakov BMW polio kanistrom benzine i zapalio.


Podsjećamo, ročište se trebalo održati prošli petak, ali Berishu, zbog navodnog nesporazuma, službenici zatvora u Zadru nisu doveli na sud.

Zamjenica županijskog odvjetnika Julijana Stipišić pročitala je optužnicu kojom se Berishu tereti za teško ubojstvo na okrutan i podmukao način te za sprječavanje dokazivanja.

Mučni detalji ubojstva

“Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da se 21. kolovoza 2018. između 22:37 i 22:48 sati, prema prethodnom dogovoru s oštećenikom i njegovim osobnim vozilom marke BMW dovezao na napušteno i mračno mjesto na području Županije splitsko-dalmatinske, gdje je iskorištavajući poznanstvo i njegovo povjerenje, svjestan da u blizini nema ljudi i da je mračno te noć, zatražio od njega da klekne ispred njega na koljena, držeći ga tako u strahu.

Ubijeni Ante Prnjak (Foto: Facebook)

Okrivljenik je, tereti ga se, u nakani da ga usmrti, u pravcu njegovog tijela iz neposredne blizine ispalio najmanje četrnaest hitaca iz automatske puške nanijevši mu četrnaest prostrijelnih rana, i to šest strijelnih rana glave od kojih dvije u području zatiljka, a četiri u sljepoočnom području desno s oštećenjem mozga, jezika i vratnih organa te prijelomom kostiju glave i vratne kralježnice, četiri strijelne rane leđa i jedna prsnog koša lijevo, strijelnu ranu lijeve podlaktice, strijelnu ranu desne šake te strijelnu ranu desne natkoljenice, kao i prijelom osmog i devetog lijevog rebra te petog i osmog desnog rebra s brojnim ozljedama unutarnjih organa.

Navedene ozljede su prouzrokovale smrt žrtve na mjestu događaja.

Okrivljenika se tereti da je u jutarnjim satima 22. kolovoza 2018., nakon počinjenja navedenog kaznenog djela došao u mjesto na području Županije splitsko-dalmatinske s nakanom da zapali žrtvino osobno vozilo marke BMW kako bi se uništili tragovi odnosno dokazi počinjenja kaznenog djela. Nakana okrivljenika je bila da onemogući dokazivanje u postupku pred sudom zbog čega je uzeo kanistar benzina i polio navedeno vozilo te ga zapalio”, stoji u optužnici.

Berisha tvrdi da je on bio žrtva

Berisha je u svom ranijem iskazu rekao da je on bio žrtva i da ga je Prnjak maltretirao pa ga je ubio u strahu za vlastiti život nakon što mu je ovaj predao pušku.

Iako je već priznao krivnju za usmrćivanje Prnjaka, Berisha se ne slaže s kvalifikacijom. Njegov odvjetnik Željko Gulišija pokušat će dokazati da se nije radilo o teškom ubojstvu na podmukao i okrutan način, a tvrdi KD sprječavanje dokazivanja se nije smjelo naći u optužnici jer isto može biti počinjeno jedino nakon što započne sudski proces.

U petak su ispitana dva svjedoka, Prnjakov prijatelj D.Š. te stanovnica Podstrane K.S. u blizini čije kuće su dva muškarca u BMW-u, koja opisom odgovaraju Berishi i Prnjaku, svratila u noći ubojstva. K.S. je posvjedočila da su se muškarci zaustavili 15-ak metara od njezine kuće koja se nalazi na osami, izašli su iz automobila, a jedan muškarac u rukama je imao predmet oko 0,5 metara dužine prekriven krpom. Upitala ih je što tu rade, na što su se oni ispričali, kaže, sjeli u auto i otišli. D.Š. je u svom iskazu rekao da je Prnjaka poznavao, ali nije znao o ilegalnim radnjama kojima se bavio. Otkrio je da je jednom prilikom sudjleovao u plaćanju jamčevine Prnjaku, a novac je, tvrdi, dobio natrag kroz mjesec, dva dana od Prnjakova izlaska iz istražnog zatvora. Prnjaka se tada teretilo za KD preprodaja droge, jamčevina je iznosila 100 tisuća kuna, a veći dio isplatila je njegova majka kreditom. Na upit Željka Gulišije s koliko novca je D.Š. sudjelovao u plaćanju jamčevine, svjedok je kazao da se ne sjeća. Gulišija je upitao svjedoka i je li mu poznat YouTube video koji se nakon smrti Ante Prnjaka proširio društvenim mrežama, na što je upitani odgovorio da je video pogledao, ali ne sjeća se detalja. Na Gulišijino inzistiranje, zamjenica ŽDO podsjetila ga je da se ne sudi žrtvi već ubojici. Gulišija je dva videa predao sudu i traži njihovo uvrštenje u dokaze.

Iduće ročište je zakazano za kraj studenog. Prilikom zakazivanja vremena iduće rasprave Berisha se požalio da mu je 9 sati rano s obzirom da stiže iz istražnog zatvora u Zadru, pa se ne stigne naspavati. Sudsko vijeće izašlo mu je u susret i raspravu zakazalo za 9:30 sati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime