Današnjim svečanim otvorenjem u Spaladium areni započela su četiri sadržajno bogata dana najvećeg sajma graditeljstva u Hrvatskoj. O uspješnosti ovogodišnjeg, 22. po redu međunarodnog sajma govori podatak o čak 26 posto rasta, što Saso s punim pravom pozicionira u sam vrh specijaliziranih sajmova i stručnih događaja ovog tipa.

Čestitke organizatoru je u ime suorganizatora i grada domaćina uputio gradonačelnik Andro Krstulović Opara:

– Rast koji bilježite jasno je i važno mjerilo upornosti, snage i vizije. Ovdje je još jedan dokaz da je Split pokretač hrvatskog juga i regije, dokaz da se biznis događa u Splitu. Rezultat suradnje i sinergije administracije i posla vidi se upravo na ovakvim mjestima. Poruka je da se ovdje isplati raditi i ulagati – kazao je splitski gradonačelnik.

Split kao središte regionalnih gospodarskih susreta

Sajam je službeno otvorio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar.

Pohvalivši se nikad bogatijim sajmom s čak 883 brenda iz 8 zemalja, direktorica Sajma Split, organizatora sajma Saso, zahvalila se svim partnerima i istaknula ulogu sajma u pozicioniranju grada i regije kao središta gospodarskih susreta.

Ministar Štromar istaknuo je kako građevinska djelatnost u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi stalan rast, posla je sve više, prihodi su sve bolji, vraćaju se radna mjesta. Dokaz je tome, kazao je, i povećan broj izlagača i posjetitelja:

– Saso je svake godine jedinstvena prilika da obrtništvo, srednje i malo poduzetništvo, građevina, metalna i drvna industrija, te nove tehnologije ostvare novi sinergijski učinak. A bez njih nema razvoja opstojnog gospodarstva.

Podsjetio je ministar i na mjere Vlade, od većih kvota za uvoz radne snage, do snažnijeg povezivanja politike, gospodarstva i obrazovanja. Istaknuo je i aktivnosti resornog ministarstva; subvencionirane kredite i poticanu stanogradnju, pri čemu su uključeni mnogi proizvođači i poslovni subjekti koji izlažu na Saso sajmu. Naglasio je i veliki potencijal energetske učinkovitosti kroz koju će u naredne 2-3 godine biti realizirano 5 milijardi kuna investicija, zahvaljujući EU fondovima. Kazao je kako će graditeljski poslovi u tom smislu biti velikim dijelom namijenjeni upravo manjim građevinskim tvrtkama.

U uvodnoj riječi ministar je također pohvalio napore gradske administracije u čišćenju Žnjana i povijesnoj sanaciji Karepovca, istaknuvši kako godinu dana od posljednjeg Sasa Split nije isti grad.

Aktivno sudjelovanja HGK

Na svečanom otvorenju sudjelovala je i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednice Županijske komore Split Mirjana Čagalj, koja je istaknula da je jedna od prepoznatljivijih aktivnosti Hrvatske gospodarske komore poticanje sudjelovanja hrvatskih tvrtki na domaćim i inozemnim sajmovima, kroz organizaciju i sufinanciranje njihovih nastupa, a sajam SASO prepoznat je kao mjesto prezentacije novih inovacijskih potencijala koji predstavljaju jedan od temeljnih stupova gospodarske platforme.

HGK i ove godine aktivno sudjeluje u pripremi stručnog programa sajma te je suorganizator dvaju okruglih stolova „Investicije u graditeljstvu – energetska obnova zgrada“ u okviru 11. Dana građevinara, te okruglog stola „Poticanje investicaja kroz urbanizam“ u okviru 15. Dana arhitekata, kao i radionice o provođenju Zakona o komunalnom gospodarstvu s naglaskom na koncesije kroz komunalne tvrtke po jedinicama lokalne samouprave za područje Dalmacije.

U ulozi organizatora sajma okupljenima se obratila direktorica Sajma Split Sanja Vuković Veić, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim značajnim rastom koji ove godine bilježi rast preko 26 %, okupivši 833 izlagača i brendova iz osam zemalja i oslanja se mahom na građevinski sektor, ali i na investicije u turizmu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime