U Splitu održan okrugli stol “Pametni gradovi, informacijska sigurnost i izazovi interneta stvari”

Cilj ovog okruglog stola je bio prikazati aktualnu problematiku na području Europske unije s naglaskom na razvoj pametnih gradova u Republici Hrvatskoj


U petak 22. rujna 2017., u okviru 1. konferencije ISIP SOFTCOM 2017., u prepunoj dvorani kongresnog centra hotela Radisson Blue u Split dvorani, održan je okrugli stol ‘Pametni gradovi, informacijska sigurnost i izazovi interneta stvari. Pozdravnu riječ imali su moderatori doc. dr. sc. Marija Boban (Sveučilište u Splitu Pravni fakultet) i mr. sc. Mario Weber.


Cilj ovog okruglog stola je bio prikazati aktualnu problematiku na području Europske unije s naglaskom na razvoj pametnih gradova u Republici Hrvatskoj s primjerima razvoja i pozitivne prakse sa znanstvenog i stručnog stajališta (primjeri razvoja Grada Solina i programi razvoja Grada Knina) te načinima kako povući sredstva iz Europske unije za sufinanciranje širokopojasnog interneta kao preduvjeta razvoja pametnih gradova, gdje inicijativa za neprofitne točke (Dalmatinsku Zagoru i otoke) mora biti pokrenuta upravo s lokalne razine, kako bi se sufinancirao razvoj od strane Europske unije.

Uvodno izlaganje na temu pametnih gradova održao je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta za organizaciji i informatiku u Varaždinu. U nastavku su se skupu obratili Ivica Rakušić (dogradonačelnik Grada Solina), i Marko Jelić (gradonačelnik Grada Knina) i prikazali aktualne projekte i razvojne strategije Solina i Knina kao pametnih gradova.

Nakon njih doc. dr. sc. Nina Gumezej s Pravnog fakultet Sveučilišta u Zagrebu Iznijela je problematiku zaštite privatnosti s posebim naglaskom na primjenu nove Uredbe GDPR. Na kraju, skupu se obratio Tomislav Mihotić, državni tajnik MMPI, iskazujući potrebu povećanja inicijativa lokalne samouprave te podrške i poziva na suradnju s Ministarstvom s ciljem razvoja širokopojasnog pristupa internetu kao temeljne infrastrukture pametnih gradova.

Značajan odmak od ranijih SOFTCOM-a jest da se ovog puta, u jednom dijelu, konferencija otvara širem auditoriju s naglaskom na znanstveno-stručni pristup koji je interdisciplinaran kroz konferenciju ISIP (koja se prvi put održava) i okrugli stol, u suorganizaciji HAKOMA-a, koji otvara relevantnu temu uporabe „pametnih tehnologija“ u smislu stvaranja „pametne lokalne-samouprave“ s naglaskom na uštede, eneregetsku učinkovitost i samoodrživost te prijeko potreban razvoj širokopojasnog interneta (pogotovo na dalmatinskim otocima), što predstavlja prijeko potreban resurs za razvoj turizma kao pretostavke razvoja, ali i sprječavanje iseljavanja mladih s čim se otočno područje neminovno suočava već godinama.

Na kraju okruglog stola izneseni su zaključci rasprave te smjernice budućeg razvoja pametnih gradova i interneta stvari.Poziv za sudjelovanje upućen je i predstavnicima Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Sudjelovanje u radu okruglog stola bilo je besplatno, a poziv je otvoren i svim zainteresiranim članovima akademske zajednice, gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj, stručnjacima i građanima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0