Dan sjećanja na žrtve holokausta – za koji je odabran 27. siječnja, datum na koji je 1945. godine konačno zaustavljen užas koji se događao u koncentracijskom logoru Auschwitz – obilježen je u polaganjem vijenaca na židovskom groblju na Lovrincu, ispred Spomenika žrtvama fašizma i palim borcima NOR-a Židovima. Zajednički vijenac položili su predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, zamjenik gradonačelnika Nino Vela i zamjenik župana Luka Brčić.

– Strahote iz tog nacističkog logora još uvijek pričaju preživjeli. Ta sjećanja i svjedočanstva moramo sačuvati i prenijeti na generacije koje dolaze. Poštujmo jedni druge, bez obzira na međusobne razlike. Gradimo društvo tolerancije, društvo međusobnog poštivanja i njegujmo dobro među nama – kazao je okupljenima zamjenik Vela. Vijence su danas položili i predstavnici Židovske općine i Udruge antifašista i antifašističkih boraca.

Podsjetimo, 27. siječnja 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika zatočenih u najvećem koncentracijskom logoru nacističke Njemačke Auschwitz-Birkenau.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime