Dan sjećenja na genocid u Srebrenici obilježen je tihim i dostojanstvenim mimohodom središtem Splita u kojem je sudjelovalo više od stotinu naših sugrađana. “24 godine – ne zaboravi Srebrenicu”, misao je i poruka kolone sjećanja iz koje su odaslane poruke mira, sloge i nade za sve uplakane majke, očeve, braću i sestre nedužnih žrtava genocida u Srebrenici.

Imena 33 žrtve koje će uskoro naći počivalište među 6610 nevinih žrtava bezumlja i zla pročitana su na Prokurativama koje su danas bile ispunjene tugom ali i sjećanjem koje u Splitu i Hrvatskoj nikada neće izblijedjeti:

– Zaborav otvara mogućnost da se zlo ponovi, a to nikada ne smijemo dopustiti. Neka nas svake godine bude sve više. Trudimo se biti brojni u sjećanju, trudimo se svi skupa biti bolji ljudi – poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Splita dirnuo je okupljene pjesmom ubijene djevojčice koja nije imala prilike odrasti.

Među sudionicima splitskog mimohoda u organizaciji Koordinacije bošnjačkih organizacija u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je i zamjenik gradonačelnika i njegov izaslanik Nino Vela koji je kazao kako mi u Hrvatskoj, na žalost, najbolje možemo suosjećati i razumjeti bol i žrtvu Srebrenice poručivši da smo dužni i obavezni čuvati sjećanje i prenositi poruku: da se nikada više ne ponovi!

Uz zamjenika Velu u mimohodu su bili i predsjednik Odbora za nacionalne manjine Grada Splita Tonći Blažević, pročelnica Ureda Grada Marina Protić te savjetnik gradonačelnika Ivica GrubišićGire.

Za 24 tužne godine i sve nevine žrtve na kraju su mimohoda u more bačene 24 crvene ruže.

Spomenimo kako je u sklopu obilježavanja sjećanja na Srebrenicu uoči mimohoda upriličena prigodna monodrama zbora Dženetske ptice Kalibunar iz Travnika pod nazivom “Da li sam zaboravljen”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime