U Splitsko – dalmatinskoj županiji predstavljeni novi Centri izvrsnosti

Od ove godine će nadareni učenici i mentori imati priliku sudjelovati u programu tri centra izvrsnosti u Splitu

U dvorani Splitsko-dalmatinske županije danas je održana konferencija za novinare na temu “Centri izvrsnosti SDŽ”. Uz postojeći Centar izvrsnosti iz matematike, Županija otvara i dva nova centra: Centar izvrsnosti iz informatike i Centar izvrsnosti iz novih tehnologija.


– Nedavno ste imali priliku vidjeti da ćemo participirati ovisno o indeksu razvijenosti, u cijeloj županiji, za udžbenike od prvog do osmog razreda, imajući na umu da je obrazovanje, posebno osnovno i srednje školstvo, jedno od naših prioriteta. Tu smo vlasnici i osnivači i shodno tome se i ponašamo. Ove godine nastavljamo s dva nova centra izvrsnosti, s istim suradnicima. Moram zahvaliti splitskom Sveučilištu, prvenstveno njihovim sastavnicama PMF-u i FESB-u što također sudjeluju u ovom projektu. Na taj način se nastavljamo na naše projekte koje smo ima 10 godina pokrenuli. Svake godine nakon završetka školske godine imamo ovdje prijem i dodjelu priznanja i učenicima koji na državnoj razini postignu dobre rezultate i njihovim mentorima. Rekao bih da je to bio jedan inkubator onoga što se ovdje sada događa i to je samo jedan od segmenata na kojima Županija temelji svoju perspektivu. Ulaganje u obrazvanje je bitan segment, jer obrazovanje nema alternativu. – rekao je dožupan Luka Brčić.

Najavio je i kako ovo neće biti kraj ulaganja, već će se ovaj program širiti.

Učenici iz Splitsko – dalmatinske županije među najuspješnijima u Hrvatskoj

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Tomislav Đonlić je dao malo više informacija o novim centrima izvrsnosti.

– Osobno smatram ovaj projekt jednim od strateških projekata u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Zašto smo napravili ovaj projekt? U prvom redu zbog djece. Zbog onih učenika za koje smatramo da njihovi potencijali nisu dovoljno prepoznati i dovoljno razvijani. U našem odgojno – obrazovnom sustavu nisu dovoljno prepoznata djeca koja pokazuju nadarenost i mi smo toga svjesni. Županija je osnivač 65 osnovnih škola i 41 srednje škole, u našem sustavu se obrazuje preko 42 tisuće učenika.- rekao je i dodao kako Splitsko – dalmatinska županija ima jako velik broj učenika koji osvajaju državne nagrade.

– Naši učenici su u prošloj godini bili među najuspješnijima u Hrvatskoj, imamo 13 prvih nagrada, 16 drugih i 14 trećih mjesta na državnim natjecanjima. Kad to usporedimo s brojem učenika i s drugim osnivačima, onda vidimo da smo svrstani u sami vrh po uspješnosti naših učenika. Ovaj projekt smo pokrenuli, osim zbog djece i zbog mentora. Nama je cilj da najbolji mentori rade s najboljom djecom. Koristili smo različita iskustva i pokušavamo raditi na međunarodnoj suradnji. Naš cilj s ovim projektima je da razvijemo sustavno praćenje te djece. Prošle godine smo već pokrenuli jedan takav centr iz matematike i moram priznati da sam jako zadovoljan odazivom. Prijavilo se za pohađanje preko 800 učenika i više od 70 mentora. Povjerenstvo je, na temelju testiranja, utvrdilo da 214 učenika udovoljava kriterijima i oni su uspješno završili prvu godinu rada centra. Ove godine idemo s informatikom i novim tehnologijima, jer želimo biti otvoreni prema novim tehologijama i u tom smjeru educirati djecu.  – rekao je Đonlić dodajući kako je vidljivo da je projekt prepoznat jer u njemu sudjeluju i učenici iz drugih županija.Đonlić je otkrio i kako je u sva tri centra uloženo preko 2.5 milijuna kuna, a sljedeće godine su u planu još dva centra.

– Uz postojeći Centar izvrsnosti iz matematike, idemo s nova dva centra – iz informatike u Elektrotehničkoj školi i centar izvrsnosti u Tehničkoj školi. Za ovu godinu u ova tri centra očekujemo pohađanje oko 320 do 350 učenika. Izdvojili smo nešto više od milijun i pol kuna iz proračuna za ovu godinu, dobili smo potporu iz Europskog socijalnog fonda od oko milijun kuna i nema razloga da to i ove godine ne protekne uspješno, kao što je to bilo prošle. Naravno, nećemo stati na ta tri centra, već sad mogu najaviti da ćemo sljedeću godinu otvoriti još dva centra, iz prirodoslovlja i najvjerojatnije fizike. Dakle idemo dalje i pokušat ćemo kroz ovaj sustav doći do 1.500 najtalentiranijih učenika unutar ovih 57 tisuća djece koja u cijeloj županiji pohađaju nastavu u našim školama. – zaključio je Đonlić.“Za nadarenu djecu ne postoji niti jedan program u državi”

Voditelj Odsjeka za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Ilija Krišto izrazio je zabrinutost trenutnim stavom države prema nadarenoj djeci.

– Obrazovni sustavi u Hrvatskoj su napravljeni za prosječnu djecu, tako da djeca koja odstupaju od prosjeka imaju ozbiljnih problema u obrazovanju. U zakonskoj regulativi darovita djeca su stavljena u istu kategoriju kao i djeca s teškoćama. Za djecu s teškoćama postoji niz programa, što od srca podržavam, ali za nadarenu djecu ne postoji niti jedan program u državi. Ovo što mi radimo je jedan pokušaj da probudimo nadležno Ministarstvo da ustroji sustav koji bi, na primjeru ovoga što mi radimo, povelo brige o nadarenoj djeci. Da bi bilo jasno što je to izvrsnost i što su to centri izvrsnosti; mi pokušavamo ovim programima izdvojiti najtalentiraniju djecu iz našeg školskog programa i dati im dopunski dio obrazovanja, jer talentiranoj djeci je običan raspored dosadan, a kad je djeci dosadno, umjesto u talentiranost, ode u neku drugu krajnost. – rekao je Krišto.

Prijave učenika i mentora za centre izvrsnosti su počele 24. listopada, a traju do 31. listopada u 23:59 sati. Program je otvoren za škole čiji je osnivač Splitsko – dalmatinska županija, ali i za one čiji je osnivač Grad Split i Grad Makarska.

Učenici se prijavljuju na provjeru znanja i sposobnosti za sudjelovanju u radu sva tri centra. Prijavu popunjavaju eektroničkim putem. Nakon prikupljenih podataka, obavit će se testiranja –  4. studenog u Elektrotehničkoj školi za Informatiku, 4. studenog u Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku za Nove tehnologije i 11. studenog u III. gimnaziji Split za Matematiku. Za centar izvrsnosti iz informatike planiran je upis 50 učenika, za Nove tehnologije oko 40 učenika, te matematiku 180 do 240 učenika.

Poziv je objavljen na web stranici Splitsko – dalmatinske županije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0