Hrvatska je danas po broju novooboljelih oborila rekord. Tako je u posljednja 24 sata zabilježena 1131 novooboljela osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji brojka je danas na 73. Broj je manji od jučerašnjeg, ali je veći postotak novooboljelih kada se uzme u obzir broj testiranja.

“S današnjim danom imamo 73 novooboljelih. Testirano je 479 osoba, dakle povećan je postotak oboljelih. Mi testiramo onoliko koliko treba, po indikaciji primarne zdravstvene zaštite, po indikaciji epidemiologa, ali kao što možete vidjeti iz izvješća Stožera civilne zaštite, pola novooboljelih su iz kontakata. Već smo rekli da očekujemo porast broja novooboljelih iz konatakata s obzirom da smo posljednjih dana imali situacija na pojedinim područjima gdje je bilo odjednom više novooboljelih”, kazala je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a na tiskovnoj konferenciji danas.

“S današnjim danom imamo širenja u obitelji, imamo nekoliko oboljelih iz jednog ženskog rukometnog kluba na području Trogira, u jednoj osnovnoj školi i dvije srednje škole. Počelo se pojavjivati po jedno-dvoje djece i sada radimo epidemiološke izvide, gledamo hoće li ići na on-line samo razredi gdje su ta djeca ili će cijele škole. Moramo epidemiološki utvrditi postoji li mogućnost daljnjeg širenja u toj školi”, pojasnila je Karin.

Kako je rekla, situacija je za sada pod kontrolom.

Od broja testiranih u posljednja 24 sata, njih 15 posto je novooboljelih.“Porast je, ali kažem, testirali smo koliko smo trebali, puno je bilo osoba koje su bile kontakti novooboljelih iz prijašnjeg razdoblja. Imamo i preko 1000 osoba u samoizolaciji, to su sve osobe koje su u riziku da razviju simptome, moramo očekivati da će biti još novooboljelih”, kazala je Karin.

“Mogli bi se zadržati na ovim razinama ako bi se odgovorno ponašali”, dodala je.

Simptomi su za sada blaži, no uskoro će zima.

“Još uvijek imamo osobe sa blažim simptomima, ali dolaze hladnija vremena, druge respiratorne infekcije i bojimo se da ne dođe do pogoršanja simptoma i povećanog broja hospitalizacija”, kazala je.

Danas je stiglo cjepivo, od ponedjeljka bi trebalo početi cijepljenje. Karin moli građane da ne pohrle odmah na cjepljenje već da se prvo jave svojim liječnicima.


Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
3
Hagić
0
Hmmm
7
Plač
9
Grrr
3
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime