Knjiga Utvrde Splita Duška Kečkemeta u ponedjeljak je, u sklopu 66. Splitskog ljeta, predstavljena u Podrumima Dioklecijanove palače.

Riječ je o događaju koji se trebao održati 24. srpnja na Sustipanu, ali je sve otkazano zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Utvrde Splita, posljednja knjiga prof. Duška Kečkemeta, nedavno preminulog neumornog istraživača splitske prošlosti izdana je u sunakladi Muzeja grada Splita i Naklade Bošković.

„Knjiga Utvrde Splita na jednom mjestu predstavlja presjek dugogodišnjih istraživanja Duška Kečkemeta o obrani Splita od antičkih dana do sredine 20. stoljeća. Autorovo znanje i bogata dokumentacija jamac su vrsnoće knjige koja na jednome mjestu pregledno pruža cjelovitu povijest splitskih utvrda. Osim toga, zbog raznovrsnosti podataka koje donosi, knjiga je zanimljiva ne samo povjesničarima nego i povjesničarima umjetnosti, arhitektima, konzervatorima, kao i proučavateljima povijesti ratovanja.“ zapisao je u recenziji prof. Arsen Duplančić.

Premda nije doživio tisak svog posljednjeg monumentalnog izdanja, autor nas je napustio spokojan uz spoznaju da će knjiga Utvrde Splita uskoro ugledati svjetlo dana. Rođen u Supetru na Braču 1923. Duško Kečkemet je gimnaziju završio u Splitu, a diplomirao povijest umjetnosti i kulturu s klasičnom arheologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Između ostalog, bio je kustos, a kasnije, od 1950 – 1979. ravnatelj novoosnovanog Muzeja grada SplitaKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime