U organizaciji Savjeta za rad s udrugama civilnog društva SDP-a Split u subotu 8.prosinca 2018.godine održan je Okrugli stol na temu „Prevencija i suzbijanje trgovanja ljudima u Hrvatskoj“ u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Split. Okrugli stol održan je povodom Dana ljudskih prava koji se obilježava 10.prosinca. na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskih pravima 1948.godine.

U radu Okruglog stola kao uvodničarke sudjelovale su:

Karmela Šegvić – pravnica Udruge Domine, članica mobilnog regionalnog tima za žrtve trgovanja ljudima, koja je istaknula da sustav identificiranja i pomoći žrtvama trgovanja ljudima u praksi nije funkcionalan usprkos donošenju Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima i Protokolu za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima. Seksualna eksploatacija i prostitucija vodeći je oblik trgovanja ljudima i smatra da je potrebno mijenjati zakonska rješenja a u cilju kažnjavanja korisnika seksualnih usluga a pomoći žrtvama u potpunoj reintegraciji u društvo i izlaska iz traume.

Silvana Nikolić – dipl.sociologinja, voditeljica Službe rada s mladima HCK – Gradskog društva crvenog križa Split, upoznala je prisutne s edukacijama koje provodi Crveni križ s ciljem smanjivanja rizika ulaska djece i mladih kao ranjive skupine u mrežu trgovine ljudima.

Antonia de Castro Burica – doktorantica na Sveučilištu u Zadru koja se bavi temom jezične integracije migranata istaknula je kako bi Republika Hrvatska trebala razviti alate za prevenciju i suzbijanje trgovanja ljudima u kontekstu zlouporabe kroz migrantsku krizu.

Mihaela Ostojić – studentica sociologije i volonterka Udruge Domine Split osvrnula se na najveći oblik trgovanja ljudima kroz seksualnu eksploataciju do koje dolazi upotrebom sile, prijetnje, prevarom te zloupotrebom ovlaštenja i nečijeg teškog položaja.

Slavica Bartulović Barač – predsjednica Savjeta za rad s organizacijama civilnog društva SDP-a Split koja je moderirala Okruglim stolom naglasila je kako je potrebno podizanje javne svijesti o problematici trgovanja ljudima te istu integrirati u odgoj i obrazovanje kroz građanski odgoj s ciljem razvoja kompetencija za suzbijanje trgovanja ljudima.

Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić koji je sudjelovao radu Okruglog stola kazao je kako problem trgovanja ljudima nažalost nije jedan od bitnih prioriteta nadležnih institucija,nedostaje koordinacije i ne može biti samo pitanje kojim se bavi policija. Nedostatak migracijske i integracijske politike u Republici Hrvatskoj potiče dodatno da žrtve nasilja i trgovanja ljudima više povjerenja imaju u svoje „zaštitnike“ iz kriminalnog miljea. Rješenje je u prihvaćanju inicijativa organizacija civilnog društva koja imaju rješenja posebno u edukacijama djece i mladih i načina kako zaštititi ranjive skupine.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Split i gradski vijećnik, Goran Kotur kazao je kako se ovaj veliki problem može riješiti isključivo harmonizacijom na europskoj razini jer su kriminalci dobro međusobno umreženi a nadležne nacionalne službe još uvijek raštrkane.

Sudionice/i Okruglog stola istaknuli/e su važnost senzibiliziranja javnosti o problemu trgovanja ljudima koji uzima sve više maha kako u svijetu tako i kod nas. U Hrvatskoj se u 80% slučajeva žrtve seksualno eksploatiraju, potom se eksploatiraju za rad što također postaje sve veći trend. Porastom turizma naša obala je sve više na meti kriminalnih skupina zbog velike fluktuacije turista i domaćih gostiju a zbog sve lošije ekonomske situacije domaći stanovnici, posebno mlade žene lakša su meta trgovcima ljudima. Upravo zbog alarmantnih podataka o sve većem broju žrtava trgovine ljudima u Hrvatskoj, posebno na obali, u raspravi je također istaknuto kako bi Grad Split morao uložiti dodatne napore na prepoznavanju, prevenciji i suzbijanju kriminaliteta te organizirati što više aktivnosti u smjeru borbe protiv trgovine ljudima koji je najteži oblik kršenja ljudskih prava i oblik je modernog ropstva.

Nakon rasprave u kojoj se govorilo o svim aspektima problema trgovanja ljudima te imajući u vidu činjenicu da je trgovanje ljudima donedavno Republiku Hrvatsku zahvaćalo isključivo kao tranzitnu zemlju, no tijekom zadnjih godina Hrvatska je postala i zemlja porijekla žrtava, ali i njihovo odredište sudionici/e Okruglog stola zaključili/e su da bi unaprijedili borbu protiv trgovine ljudima u Hrvatskoj nužna je bolja suradnja svih relevantnih dionika i razvijanja međusektorske suradnje te je od velike važnosti informiranje javnosti o rastućem problemu i razvijanje svijesti kod pojedinaca da trgovina ljudima nije nešto što se događa negdje drugdje već upravo ovdje i sada te da se ne boje prijaviti ukoliko sumnjaju da je netko žrtva trgovine ljudima ili su same žrtve iste.

U Hrvatskoj osoba može potražiti pomoć ili informaciju na SOS telefonu za žrtve trgovanja ljudima, broj je 0800 7799 ili se može obratiti policiji na broj 192.3 KOMENTARI

 1. PORUKA GLAVNOM,ALI ZATUCANOM,KATOLIČKI -INDOKTRINIRANOM -ŠOVINISTIČKI STRATIFICIRANOM, VUCIBATINI ,NATOFRLJENOM ,TAKOZVANOM UREDNIKU. AKO MISLIŠ DA SE OSVEĆUJE Š JEDNOM MARXISTI, DA MU,PRIJEČIŠ DA SE OGLAŠAVA SVOJIM KRITIČKIM OSVRTIMA ,ONDA SI U STEPINČEVSKOM ,KATOLIČKOM PŠRKNU I TAMO OSTANI ,JEBO TI PAS MAJKU USTAŠKU!!

 2. NIJE GREŠKA KOD MENE ,ONA SE DEŠAVA U REDAKCIJI KOD ZATUCANIH DVONOŽNIH STEPINČEVSKIH KATOLIČKIH VUCIBATINA ,ČIJA SE SVIEST GNIJZDI NA STUPNJU OPAŽANJA ,REKO BI VELIKI FILOZOF HEGEL,KOJA JE SPREMA ,SVAKOG ČASA GAZITI NOGAMA KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI.

 3. TKO JE KREŠO BELJAK???

  KREŠO BELJAK JE PERSPEKTIVNI PREDSJEDNIK,DO JUČER KMETSKOG HSS-A U SLUŽBI ZLOČINAČKOG KAPTOLA ,ODNOSNO ZLOČINAČKOG STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.

  HSS ,KAO KATOLIČKO-KMETSKA, ROBOVSKA LATIFUNDIJA ,VIŠE NE POSTOJI.

  TAKO JE ODSKORA ,NOVA HRVATASKA, NE STRANKA,NEGO ORGANIZACIJA GRAĐANA HRVATSKE KOJI SU OKRENUTI PROIZVODNJI HRANE I ZAŠTITI PRIRONE OKOLINE, KOJA JE OSNOVNI I NAJVAŽNIJI UVJET OPSTOJNOSTI GRAĐANINA HRVATSKE.

  HSS- JE ODSKORA ,ORGANIZACIJA HRVATSKIH GRAĐANA ,A NE LATIFUNDIJA ROBOVSKIH KMETOVA ZLOČINAČKOG KAPTOLA ,KOJEM SU ROBOVALI 7OO GODINA I KOJI SVOJU EGZISTENCIJU ,DANAŠNJIM DANOM ,TEMELJE NA SVJESTI SVOJIH ČLANOVA ,DA SU SVJESNI VREMENA U KOJEM ŽIVE I SVIH NAUČNIH DOSTIGNUĆA LJUDSKOG UMA A KOJI SE PREDICIRAJU U PLANETRANOJ TEHNICI I TEHNOLOGIJI KOJA ĆE IM BITI GLAVNI OSLNOAC U STVARALAŠTVU ,A NE ROBOVSKOM RADU, U GRAĐENJU BUDUĆNOSTI KOJA VIŠE NEĆE BITI POLJODJELSKA U SMISLU DOSDAŠNJEG ROBOVANJA NEIZVJENIM PRIRODNIM POJAVAMA I DRUŠTVENO –NEIZVJESNIM ODNOSIMA ,STRUKTURIRANIM KLASNO- KAPITALISTIČKO-EKSPLOATATORSKIM I PLJAČAKAŠKIM SUSTAVOM ODNOSA.. HRVATSKI GRAĐANI, ČLANOVI OVE ORAGNIZACIJE OKRENUTI SU PROIZVODNJI I STVARALAŠTVU NA PODRUČJU PROIZVODNJE HRANE I ZAŠTITI PRIRODNIH RESUSRSA,FLORE , FAUNE I ČISTOĆE PRIRODNE OKOLINE U KOJOJ BORAVE I STVARAJU UVJETE ŽIVLJENJA, KORISTEĆI SE PLANETARNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM KOJA ĆE BITI OSNOVNA I VLADAJUĆA PERSPEKTIVA BIVSTVOVANJA,RAZVOJA I SVEUKUPNE PERSPEKTIVE RAZVOJA I OPSTANKA LJUDSKE ZAJEDNICE.
  ZATO JE SKUP IZABRANIH PREDSTAVNIKA ODLUČIO UJEDINITI SVOJE POLITIČKE SNAGE U TRAŽENJU PARTNERA KOJI IMAJU ISTE ILI NAJSLIČNIJE PROGRAME DA MIJENJAJU SEBE I SVOJE VIZIJE I SVIJET U KOJEM ŽIVE, RADI STVARANJA NAJBOLJE PERSPEKTIVE U SKLADU SA VLADAJUĆOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM, A KOJA IMA PLANETARNE MOĆI DA SLUŽI ČOVJEKU ,ODNOSNO ZAJEDNICI GRAĐANA NA OVIM PROSTORIMA ,JER JE TA VLADAJUĆA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA PORUŠILA SVE GRANICE DOSDAŠNJIH LJUDSKIH PODJELA,KAKO TERITORIJALNIH TAKO I ONIH IDEOLOŠKIH I TRADICIONALNIH KOJIMA SU DO SADA ROBOVALI.

  PREMA TOME , BIVŠA HSS I NJEN DOSADAŠNJI PREDSJEDNIK ,PRINC OD KAPTOLA ,SLJEDNIK ZATUCANIH I NEUKIH ,ALI INDOKTRINIORANIH KLERIKALNO-OSIONIH KLATOLIKA BRAĆE RADIĆA ,SLJEDBENIKA STEPINČEVSKE KMETSKO ROBOVSKE TRADICIJE NA SELU JE OD DANS U ROPOTARNIOCI POV IJESTI ,A NOVA NARAODNA STRANKA UDRUŽENIH PROIZVIOĐAČA HRANE I ZAŠTITE OKOLIŠA POSTAJE NARODNA ZAJEDNICA PROIZVOĐAČA. NOVIM USTROJEM POSTAJE OZBILJNA DRUŠTVENA ZAJEDNICA,NIKAKO I NE KAO STRANKA, JER JE TO KLASNI USTROJ, KAPITALISTIČKO-KATOLIČKE,KMETSKO-ROBOVSKE EKSPLOATACIJE ,A ONA JE NARODNA ZAJEDNICA JEDNAKIH KOJA SE OPREDJELILA ,ŽIVOTOM I STAVRALAŠTVOM, PROIZVODITI SVE VRSTE IZVORNIH PRIRODNIH PROIZVODA KOJE PRUŽAJU GEOGRAFSKI UVJETI NA PROSTRORIMA NA KOJIMA JE SMJEŠTENA ZAJEDNICA HRAVTSKIH GRAĐANA, A ONA JE SMJEŠTENA ,NA SREĆU ,U GEOGRAFSKIM PROSTORIMA KOJI PRUŽAJU UVJETE ZA DIFERENCIRANOST I RAZNOLIKOST PRIRODNIH PROIZVODA I TIME PRUŽAJU OSNOVU DRUŠTVENE PODJELE RADA I POSTICAJ ČLANOVA ZAJEDNICE,SMJENJIVANJEM PRIRODNIH USLOVA U KOJIMA OBITAVAJU,NA UMNOGOSTRUČIVANJE DRUŠTVENIH POTREBA, SPOSOBNOSTI SREDSTAVA ZA RAD I NAČIN RADA. DAKLE ,SVOJSTVA GEOGRAFSKE SREDINE USLOVLJAVAJU RAZVITAK PROIZVODNIH SNAGA ,A RAZVITAK PROIZVODNIH SNAGA USLOVLJAVA RAZVITAK EKOMSKIH A SA NJIMA I SVIH DRUGIH DRUŠTVENIH ODNOSA.
  DAKLE ,TO JE OSNOVNI I POKRETAČKI MOTIV ZA NOVIM USTROJAVANJEM ZAJEDNICE HS-A I TRAŽENJEM PARTNERSKIH ,POLITIČKIH I SVIH DRUGIH SNAGA NA PROSTORIMA HRVATSKE DA SE UJEDINE NA OVOM PROGRAMU KOJI ĆE BITI OKOSNISCA STVARALAŠTVA I NAPRETKA HRVATSKIH GRAĐANA. A TO ĆE BITI I POVIJESNA PREKRETNICA U SVIJESTI HRVATSKIH GRAĐANA DA SE NAKON 7OO GODINA ROPSTVA HRVATSKOG GRAĐANINA ,A POSEBNO ONIH ŽIVUĆIH NA SELU, IZBAVE IZ ROPSTVA KASTINSKE I RELIGIJSKE TLAKE ZLOČINAČKOG KAPTOLA ,KOJI JE KROZ POVIJEST,PIŠE KRLEŽA,SVAKU BUNU HRAVTSKIH ROBOVA PROTIV TLAKE CRKVENIH VELIKAŠA, UGUŠIO U KRVI A NJIHOVIM VOĐAMA ODSJECALI GLAVE ILI IH KRUNILI UŽARENOM ŽELJZNOM KRUNOM ,KAKO SU TO UČINILI MATIJI GUPCU,KOJEGA JE KAPTOLSKI BISKUP OSUDIO I KRUNIO.

  PO PRVI PUT SE HRVATSKI GRAĐANIN -SELJAK OKREĆE SAMOM SEBEI I SVIM SVOJIM LJUDSKIM SPOZANJAMA DA JE SVJESTAN SEBE I SVIJETA U KOJEM ŽIVI,A ON JE SVIJET ZAJEDNISTVA KOJEG OBJEDINJUJE NAJMOČNIJA TEHNOLOGIJA NAŠEG VREMENA ,PA GRAĐANI HRVATSKE ,KOJI SU OKRENUTI POLJODJELSTVU, ODLUČILI BITI SVOJI NA SVOME, ŠTO ĆE REĆI , NIKADA VIŠE KMETOVI ,ROBOVI U SLUŽBI KAPITALA ,A POD POKROVITELJSTVOM ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA IZ ČIJIH GAĆA JE EMANIRAO KLASNO-ZLOČINAČKI KAPITALISTIČKI SUSTAV ODNOSA. ZATO JE GOSPODIN KREŠIMIR BELJAK NAJPRIMJEREN IJE IZAB RAN NVI VOĐA ,ODNOSNO OB JEDIITELJ TE ZAJEDNICE PROIZVOĐAČA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime