Stručni skup pod nazivom Knjižnice i organizacijska kultura za inovacije  u organizaciji Gradske knjižnice Marka Marulića Split i uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH održan je u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice.

Ciljevi skupa su bili približiti koncept organizacijske kulture knjižničarskoj zajednici i doprinijeti u razumijevanju temeljnih načela potrebnih za donošenje promišljenih i utemeljenih odluka u rukovođenju knjižnicom, pružiti pregled inovativnih principa, dizajn procesa i alata koji se mogu koristiti u knjižničarstvu, prikazati načine na koje knjižnice mogu doprinijeti poboljšanju ili stvaranju mreže društvenih odnosa u zajednici,  iznijeti primjere inovativnih programa i projekata knjižnica koji su nastali kao rezultat promišljanja da se unaprijedi kvaliteta života u zajednici, te predstaviti design thinking kao još relativno nepoznatu metodu u hrvatskom knjižničarstvu. Metoda služi kao alat za poticanje kreativnosti i inovacija u organizacijama kako javnog tako i privatnog sektora.

Program je bio sastavljen od pozvanih i prijavljenih izlaganja te razmjene dobre prakse, ideja i razmišljanja.

Jedanaest  predavača je predstavilo svoja iskustva i znanja iz područja organizacijske kulture, upravljanja knjižnicama i strateškog planiranja.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi ravnateljice Knjižnice Grozdane Ribičić te predstavnica programsko – organizacijskog odbora stručnog skupa, uslijedila su izlaganja Ljiljane Poljak (Sveučilišna knjižnica u Splitu), dr. Hannelore Vogt (ravnateljice Gradske knjižnice u Kolnu), Nike Cvjetkovića (ravnatelja Gradske knjižnice u Rijeci), Miroslava Katića (Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac) i Petra Lukačića (Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica). U ovim inspirativnim izlaganjima prikazani su primjeri praksi i metoda rada koje dovode do organizacijske učinkovitosti i inovacija. Također je istaknuto da su i uspjeh i neuspjeh dijelovi svakodnevnog rada knjižničara te je potrebno vrednovati jedno i drugo i o tome razgovarati. Dr.sc. Drahomira Cupar (Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru) i Antonela Bokan predstavile su rezultate zanimljivog i vrijednog istraživanja koje se bavilo problematikom promocije i promicanja čitanja u hrvatskim narodnim knjižnicama. Mnogi provedeni programi u knjižnicama prolaze nezapaženo u široj javnosti jer se ne promoviraju dovoljno. Rezultati ukazuju i na nužnost edukacije i podizanja svijesti o važnosti različitih načina promocije čitanja kako bi poticanje i promicanje bilo vidljivije u javnosti.

Miroslav Kosović iz tvrtke Apsolon predstavio je design thinking metodu za razvoj inovacija. U sljedećem izlaganju Sidsel Bech Petersen (Narodne knjižnice Aarhus, Danska) objasnila je način na koji je design thinking iskorišten za promjenu načina razmišljanja u mreži knjižnica u Aarhusu i kako je poslužio kao zajednički okvir za inovacije. Empatija je ključna riječ kada govorimo o navedenoj metodi te su želje, potrebe, stavovi, navike i način života krajnjih korisnika polazište u traženju rješenja za zadovoljavanje njihovih potreba. Nakon toga je Dragana Koljenik (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu) predstavila projekte Smart Library NSK i Digitalni laboratorij NSK koja su se u svim svojim fazama oslanjala na metodu design thinkinga. 

Za kraj, Iva Grković (Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci) predstavila je zanimljiv projekt Virtualna stvarnost u Bibliobusu kojim osnovnoškolci kroz igru uče o svojoj županiji na zanimljiv i inovativan način.

S obzirom na povratne informacije sudionika skupa iz svih vrsta knjižnica te samih izlagača na skupu, možemo biti zadovoljni ishodima jer smo, vjerujemo, potakli knjižničarsku zajednicu, ali i one druge, da spoznaje s ovog stručnog skupa pretvore u nove usluge i programe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime