Prije 15 godina u Splitu preminuo je pukovnik HV-a Andrija Bartulić Toni. Prošao je sva bojišta u Dalmaciji i u BiH, bio i teško ranjen kod Zadra, u Dračevcu, ali se vratio ratovati. Stradao je kao predsjednik splitske Hvidre, nakon što je na njega pucano ispred Hvidrine garaže u Splitu.

Poživio je još nekoliko dana nakon oružanog napada, taman toliko da ispriča kako je na njega pucao njegov suborac Jozo Đuzel koji je za ovo ubojstvo osuđen na 15 godina zatvora.

Povodom tužne obljenice, danas je održana komemoracija ispred garaže,u Ruđera Boškovića, ispred koje je Đuzel pucao u Andriju Barulića. Suborci i članovi obitelji pokojnog Andrije položili su vijence pred spomen obilježja poginutom na ulazu u Hvidrinu garaži. Došli su suborci iz Četvrte gardijske brigade, MUP-a HRM-a, 6, domobranske pukovnije i 158 brigade, Škverskog bataljuna, Devete bojne HOS-a “Rafael vitez Boban“, te članovi stradalničkih udruga, Udruge udovica i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Hvidre i brojni drugi prijatelji…

Dakako , došli su i predstavnici Grada, Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Andrije Krstulovića Opare, te pročelnik za društvene djelatnosti Mate Omazić, kao i predstavnici Županije, pročelnik Damir Gabrić i saborski zastupnik Petar Škorić.

Nakon polaganja vijenaca nazočnima se obratio, Mladan Šiško, predsjednik Udruge HVIDR-a Split:

– Uvijek ćemo se sjećati našeg Andrije i samo želim krako kazati: Andrija će zauvijek živjeti u našim srcima – kazao je Šiško.

Potom je u crkvi sv. Josipa na Mertojaku održana zadušnica, koji je predvodio župnik don Vjenceslav Kujundžić.

– Dan danas mi nije jasno kako suborac može dignuti ruku na suborca, koji je došao izmiriti svađu među prijateljima i pomoći da se svađa mirno okonča. Nažalost, tu je Andrija stradao, te za nekoliko dana preminuo. Neka danas Andrija bude orijentir svima nama, orijentir za oprost i mir, za koju je i sam poginuo, te za zajedništvo, koje više nema u Hrvatskoj.

Mir je svima nama potreban, naročito danas kada je Hrvatska totalno podijeljena. Branitelji su trebali voditi ovu državu, te pokazivati putokaz, koji je vodio i našeg Andriju. Nažalost, i branitelji su danas podijeljeni na stotine udruge, a to nije dobro. Potrebno nam je ponovno zajedništvo, jer samo zajedništvom Hrvatska može krenuti dalje – istaknuo je u propovijedi don Vjenceslav Kujudžić.

Nakon mise, druženje su nastavili Mladan Šiško, Mario Tomasović, Goran Kosor, te ostali bliski Andrijini prijatelji.

Podsjetimo, Andrija Bartulić rođen je u Splitu 1967. godine. Svoj mirni, svakodnevnim obvezama ispunjeni život – taj mladi student FESB-a, nepogrješivo je naslutio da će Domovina biti napadnuta od agresora s istoka. Tako već u listopadu 1990.godine pristupa pričuvnom sastavu MUP-a u Splitu. Nakon toga pridružio se 4. gardijskoj brigadi.

Već krajem 1991. preuzima dužnost zamjenika zapovjednika satnije, pa potom u proljeće 1992. godine zapovjednika satnije te na ljeto iste godine pomoćnika zapovjednika bojne za PD. U travnju 1993. postaje savjetnik za operativno nastavne poslove u zapovjedništvu brigade da bi u rujnu 1994. godine stupio na dužnost zapovjednika bojne koju je obnašao do ožujka 1998. godine kada ponovo postaje savjetnik za operativno nastavne poslove u zapovjedništvu brigade.

Nakon te dužnosti Andrija Bartulić časno je umirovljen u činu pukovnika u travnju 2004. godine. Andrija Bartulić je svojim životom, sudjelovanjem u obrani Domovine i sveukupnim djelovanjem predstavljao moralnog i časnog čovjeka, požrtvovnog oca, istinskog ratnika, junaka i prijatelja, lidera kojeg se poštovalo, humanistu i dobročinitelja koji je za svakoga imao toplu i prijateljsku riječ. Na izbornoj Skupštini u ožujku 2001. godine pukovnik Andrija Bartulić izabran je za predsjednika Udruge HVIDR-a Split i člana predsjedništva Županijske udruge HVIDR-a.

Pod vodstvom Andrije Bartulića splitska je HVIDR-a postala najrespektabilnija braniteljska udruga u gradu i državi, koja više nije tražila pomoć već ju je pružala drugima. Primjerice, organiziranjem humanitarnog koncerta Marka Perkovića Thompsona na Poljudu prikupljeno je 400.000 kuna, koji su donirani Županijskoj ligi za borbu protiv raka. Kao predsjednik Skupštine poduzeća u vlasništvu Udruge, HVIDRA d.o.o., koje je poslovalo s velikim gubicima, u kratkom razdoblju pretvorio je u profitabilno poduzeće koje zapošljava 150 hrvatskih branitelja.

Zbog navedenih rezultata i zasluga Udruga HVIDR-a Split dobila je u ožujku 2004. godine i Priznanje Splitsko-dalmatinske županije za izuzetan doprinos skrbi nad invalidima Domovinskog rata.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime