U četvrtak navečer, točno u 19 sati i 50 minuta grupa Torcidaša je došla u Sinjsku ulicu u Splitu, ispred zgrade u kojoj se nalaze prostorije splitskog HDZ-a te su istaknuli transparent na kojem je pisalo:

“Maknite nas sa tribine, ostaju vam ulice, vrijeme je odluke, želite li prsluke?!” – pisalo je na transparentu.

Podsjetimo, radi se o reakciji na najavljeno postrožavanje Zakona o navijačima.

Svima koji na sportska natjecanja dolaze odjeveni u odjeću namijenjenu prikrivanju osobnog identiteta, primjerice u majici s kapuljačom i ušivenom fantomkom prijeti prekršajna prijava i novčana kazna od dvije tisuće do 15 tisuća kuna. Opcija je i kazna zatvora u trajanju do 30 dana.

Predlaže to Ministarstvo unutarnjih poslova u svojim izmjenama zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojim bi posjedovanje odjevnih predmeta, čija je osnovna namjena prikrivanje identiteta, postalo prekršaj za koji se može izreći i novčana kazna i kazna zatvora. Ista kazna prijeti i onima koji se odbiju podvrgnuti testiranju na alkohol i droge na sportskom natjecanju.

Prema prijedlogu koji je objavljen na mrežnim stranicama Vlade u sklopu javnog savjetovanja prekršaj postaje i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše i druge osobe. Za takav prekršaj počinitelju prijeti još veća kazna i to ona od pet do 25 tisuća kuna, ili kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana. Isto slijedi i onima koji unište ili oštete sportski objekt, prijevozno sredstvo ili drugu imovinu.

Ako se zakon usvoji u ovom obliku koji je MUP predložio, to znači da se za bilo koji od ovih prekršaja osim novčane ili zatvorske kazne mogu izreći i zaštitne mjere, a to je zabrana prisustvovanja sportskim natjecanjima na najmanje godinu dana, obveza javljanja u policiju ili čak boravak u policiji te zabrana odlaska na utakmice hrvatske reprezentacije s obvezom javljanja na policiju i predajom putne isprave.

Najgora je to kazna za navijače, pa će, ako novi zakon prođe i ako se bude strogo primjenjivao, ozbiljno razmišljati hoće li odbiti testiranje na alkohol ili će doći na stadion s maramom ili šalom na licu.

Da se država sprema jače kažnjavati nerede ili poticanje na nerede MUP je najavio još u lipnju prošle godine, kada su na javnom savjetovanju objavili obrazac prethodne procjene, no zanimljivo je da je zakonski prijedlog objavljen samo nekoliko dana nakon odigravanja utakmice Hrvatska – Mađarska u Splitu, gdje policija doista ništa nije prepustila slučaju i taj je grad nekoliko dana bio pod svojevrsnom policijskom “opsadom”.

Prema prijedlogu koji je objavljen na mrežnim stranicama Vlade u sklopu javnog savjetovanja prekršaj postaje i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše i druge osobe. Za takav prekršaj počinitelju prijeti još veća kazna i to ona od pet do 25 tisuća kuna, ili kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana. Isto slijedi i onima koji unište ili oštete sportski objekt, prijevozno sredstvo ili drugu imovinu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime