U timu novog predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka našao se i Splićanin Tonći Blažević, koji je već dugi niz godina na čelu stranke u drugom po veličini hrvatskom gradu, te je ujedno i gradski vijećnik.

U intervjuu koji je dao za Slobodnu Dalmaciju, komentirao je lokalnu suradnju s HDZ-om u Splitu.

– E, tu je malo drukčija priča i nije nimalo jednostavna. Idući tjedan imat ćemo sastanak Izvršnog odbora i na njemu ću predložiti kolegama da formalno prekinemo ono što ne postoji. Mi jednostavno ne sudjelujemo u kreiranju vlasti u gradu Splitu.

Svjesni smo da smo s kolegama iz HDZ-a ušli u Gradsko vijeće, ali nemojte zaboraviti da smo mi i prethodni mandat bili tamo. Bili smo oporba zajedno s HDZ-ovcima dok je Ivo Baldasar bio gradonačelnik, a dobro se sjećate trgovine mnogih vijećnika raznih ideoloških predznaka s njim.

I onda, ali i sada, glasali smo samo za ono što mislimo da je dobro, bez obzira od koga dolazio prijedlog.

Nemojmo također zaboraviti da je Andro Krstulović Opara za sitan broj glasova pobijedio Željka Keruma. Čiji su to glasovi bili? Možda upravo naši, HSLS-ovi glasovi.

Tražili smo da sudjelujemo u vlasti, njezinu kreiranju. Evo ova priča s metroom je posve nategnuta. Za nju smo doznali tek kada se dogodila. Od Splita do Trogira, budimo jasni, treba ići pruga, ali sve u svoje vrijeme. Žali bože koliko smo para spržili da bi vozio taj vlak, da bismo ga sada ukinuli.

Je li ovaj potez koji najavljujete uvjetovan ponašanjem HDZ-a ili Krstulovića Opare kao gradonačelnika?

– To je miks jednog i drugog. Kolega Opara, to ću reći, ima jedan manjak, odnosno nisam siguran da je sposoban okupljati ljude oko sebe. Sve što se u životu događa, počevši od obitelji pa do tvrtke, svodi se na dogovor više ljudi, da si sposoban okupiti ljude u zajedničkom cilju.

Spomenuo sam taj metro, ali osnovna stvar koja meni osobno i kao predsjedniku HSLS-a smeta jest ta neka zatvorenost. Moja je filozofija da građani moraju znati što se događa. Da nekog građanina pitate kakva je situacija na Marjanu, on bi rekao da nema blage veze. Pa mi smo skrivali dokumente jedni od drugih u vezi s tim, Javna ustanova Marjan ne komunicira s Gradom, ne dogovaraju se sastanci… Pa zar ne bi vlast trebala svakih 15 dana obavještavati građane dokle se stiglo sa Žnjanom.

Da se razumijemo, ima i dobrih stvari. Oštro smo bili uz gradonačelnika kada se željelo stopirati sanaciju Karepovca.
Naša je logika bila da ćemo se teško više pokrenuti ako stanemo. Došli smo do nekog segmenta, ali sada ni tu nema informacija.

Bojite li se da ćete još dodatno platiti političku cijenu te koalicije s HDZ-om, ali, naravno, i s Kerumom? Dosta ste puta bili dijelom te većine.

– Što se Keruma tiče, bilo bi najbolje gradonačelnika pitati kakav je njegov odnos s Kerumom.

Ako trebamo platiti, platit ćemo, ali ja sam naučio da je čovjek bitan. Politika je neko tržište, ponudit ćete se biračima i oni će reći jesmo li zaslužili ili nismo. Ako nismo, naklon, idemo svojoj kući.

Može li se išta promijeniti u ovih nekoliko dana da odustane od raskida s Oparom i HDZ-om?

– Jedino ako moje kolegice i kolege ne odluče drukčije.

Ima nas 22, oni sve znaju što ja znam kao gradski vijećnik ili moj kolega koji je bio prije. Oni su isto tako ljudi koji žive u ovom gradu i vide svojim očima što se događa.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime