TONĆI BLAŽEVIĆ: Na prijedlog smanjivanja prireza nisam od Opare dobio nikakav odgovor, samo nadmudrivanje

Splitski gradski vijećnik i čelnik splitskog HSLS-a založio se za smanjenje prireza u Splitu. Evo što je dobio od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare


Tonći Blažević, predsjednik HSLS-a Split, komentirao je potez gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka, koji je najavio snižavanje prireza za 3 posto, s dosadašnjih 12 na 9 posto.


Splitski gradski vijećnik i čelnik splitskog HSLS-a Tonći Blažević se zalaže da sličan potez napravi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Evo što je Tonći Blažević danas objavio:

– U Splitu smo krajem 2017. digli prirez s 10 na 15%. Opravdanje nam je bilo gubitak poreznih prihoda promjenom porezne politike države. Cilj je bio ostvariti prihode na razini 2012. godine. Tako je pisano u obrazloženju financijske službe. Treba napomenuti da je ovaj dodatni namet ipak išao nauštrb građana i građanki srednjih primanja (u manjem dijelu) i onih s većim primanjima (u većem dijelu). U polugodišnjem izvješću o prihodima Splita za prošlu godinu zorno se vidjelo da su prihodi bili iznad planiranog i to u ne baš malom iznosu.

Razlog je u povećanom broju zaposlenih i nešto većim plaćama. Na osnovu tih egzaktnih podataka na sjednici Gradskog vijeća predložio sam gradonačelniku da sa svojim timom razmotri mogućnosti korekcije visine prireza i to na niže.
Konkretno sam predložio smanjenje s 15% na 12-12,5% uz daljnje praćenje tog poreznog prihoda. Ako smo pogriješili dizanjem prireza, a to nam se očituje kroz prilično veće prihode od očekivanih, onda treba biti korektan prema poreznim obveznicima i grešku ispraviti. To su bile moje riječi. Predložio sam da čim dobijemo točne podatke o visini prikupljenog prireza za 2018., iste analiziramo i na osnovu toga reguliramo visinu prireza.

Od strane gradonačelnika ni usmenog ni pismenog odgovora nije bilo. Ustvari, na moje vijećničko pitanje po tome, dobio sam jedno bespotrebno nadmudrivanje. Porezne obveznike ne zanima tko će od nas u raspravi ispasti pametniji ili jači orator. Njima treba kvalitetan život u našem gradu uz što manje troškove i to je normalno. I u proračunu za 2019. predviđaju se prihodi, po osnovi prireza, veći od onih kojima smo težili prilikom podizanja prireza. Ustrajat ću na ovome. Čist račun, duga ljubav. Moj kolega iz HSLS-a, gradonačelnik Bjelovara, razumije što mu je osnovni posao. Nadam se i očekujem to i u Splitu – napisao je Tonći Blažević.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime