Prošlo je točno pet mjeseci od najvećeg požara na splitskom području posljednjih nekoliko desetljeća. Područje Splita toga dana zahvatila je elementarna nepogoda koja je nanijela velike štete. Samo srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Požar je krenuo je na području između Srinjina i Tugara. Iako se glavnina požara dogodila 17. srpnja, vatra se povremeno pojavljivala na rubu požarišta do 24. srpnja, a 25. srpnja je požar proglašen ugašenim.

U Splitu je izgorjelo šuma površine 1200 hektara. U neposrednoj opasnosti je bilo preko 1000 objekata, a nekoliko kuća i objekata je izgorjelo u potpunosti. Osim šume, stradali su maslinici, voćnjaci, okućnice…

U ovom mega požaru, kojega su piloti kanadera nazvali “majkom svih požara”, opožarena su područja gradova Omiš, Solin, Split i općine Podstrane. U Splitu je opožarena površina oko 3.000 hektara.

Video kronologiju kobnog dana možete pogledati na ovom linku.

Plamena buktinja za sobom je ostavila garež, a prve jesenske kiše donijele su nove nevolje u vidu bujica i zagađenih voda. Ipak, opožareno područje je imalo veliku sreću što u prvom dijelu jeseni nije pala nijedna izrazito obilna kiša, već su one bile manjeg intenziteta i ravnomjerno raspoređene.Iako je očišćena većina stabala koja je prijetila lokalnim prometnicama, posao sanacije opožarenog područja trajat će još dugo. Tek ćemo vidjeti je li zajednica iz ovog požara izvukla pouku ili će za desetak godina stanje biti identično onom koje je prethodilo ovoj katastrofi.

Do tada, malo po malo, priroda se oporavlja. Na opožarenim područjima, barem na onima na kojima neće nastajati erozija, narasla je trava, rastu prvi grmovi, niču prvi mladi borovi. Više pogledajte u priloženoj fotogaleriji…


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0